Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim vsetkych,
prosim o pomoc pri rieseni ulohy z matematiky zo 4. rocnika v zneni :
Päťciferne čislo sa sklada z čislic 1,2,3,4,5. Jeho posledné trojčíslie je násobkom prvého dvojčíslia. Ake je to cislo ?
Viete mi v tom niekto pomoct?
Vopred dakujem

Taky 43215.
↑ Chrpa:
Jak jsi na to přišel, jen tak od oka? Já jsem použil hrubou sílu.
↑ BrozekP:
No trochu od oka a trochu té hrubé síly
Zkoušel jsem to takto:
Dvojčíslí 12 a kombinace čísel 345 - nejde
Dvojčíslí 13 a kombinace čísel 245
Dvojčíslí 14 a kombinace čísel 235
A dál jsem to už neřešil

Aha, takže štěstí :-) Já jsem pořád přemýšlel, jakou zřejmou věc stále přehlížím.
Vynechal jsem všechny možnosti, kde je na druhém místě 5 (musela by být i na posledním místě) a také jsem využil toho, že pokud je na druhém místě sudé číslo, musí být i na posledním. Jinak jsem vyzkoušel vše na kalkulačce.
↑ BrozekP:
To musím tedy oponovat.
Štěstí to rozhodně nebylo.
Byl v tom systém.
Pokračoval bych dvojčíslím 15, ale vlastně tím ne, protože z číslic 2,3,4
nelze složit číslo dělitelné 15.
atd.
Ohrazuji se proti tomu, že to bylo štěstí.
EDIT: Když nad tím tak uvažuji, pak jsem použil
úplně stejnou metodu jako Ty

↑ Chrpa:
Nenapsal jsi, jak postupuješ, takže jsem ani nemohl odhadovat, jestli v tom je systém. Ale moje poznámka ke štěstí byla stejně myšlena spíš tak, že bylo štěstí, že jsi narazil na správný výsledek už u třetí možnosti. Tedy celkem brzy vzhledem k počtu možností.
↑ adam1506:
Pokud bychom měli správně odpovědět na otázku, pak odpověď musí být taková, že to nelze jednoznačně určit, protože to mohla být dvě čísla.