Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý deň,
potreboval bom poradiť :
Mám vypočítať dvojný integrál oblasti x**2+y**2=1, y\ge -y, y\ge y,Ak to dobre chápem oblasť je časť kružnice ohraničená polrovinami a na grafe vidím štvrťkruh pre x od 0 do -1 a pre y od -1/2 do 1/2.Čo mám dať pod integrál, akú funkciu?
Zdravím,
tak, jak jsi napsal, to nedává žádný smysl - nejlépe je přepsat originál zadání, nebo nascanovat zadání, nebo alespoň v "malování" překreslit zadanou oblast. Potom otázka - úloha požaduje výpočet obsahu zakreslené oblasti?
Napravo od okna zprávy je Editor TeX, zápis je třeba dávat do dolaru, potom Tvůj zápis y\ge -y dává
, což není jasné. Popis Tvého obrázku bohužel také jasný není, ještě trochu zapracuj na popisu problému. Děkuji.

Mám to presne opísané od kamaráta a neviem si stým poradiť

Celý test som vložil sem:

Omylom som dvakrát skopíroval podmienku, pardón.
↑ vasilkrutnava:
děkuji, ale to je zřejmě kamarádův opis testu - tak? Budu zatím předpokládat, že úloha 2. požaduje výpočet obsahu oblasti, která je vymezena dle zadání. Kružnice zadává pouze hranici, což není v pořádku, ale budeme předpokládt, že má být nerovnice
. Obrázek bys měl mít tak - horní čtvrťkruh. Souhlasí?
Pro popis mezí můžeš použit transformaci do polárních souřadnic, nebo popsat i rovnou tak, jak je zadáno. Můžeš popsat pouze polovinu obrazce, jelikož je symetrický. A samozřejmě pomocí zkušenosti ze SŠ s výpočtem obsahu kruhu můžeš překontrolovat svůj výpočet.
Ještě raději pouvažuj, zda je úkolem počítat obsah obrazce, nebo zda byla zadána i funkce, která se má integrovat na zadané oblasti (jen obsah obrazce mi přijde moc nenáročná úloha).

Ďakujem za pomoc.
↑ vasilkrutnava:
také děkuji, pokud stačilo, tak označuji za vyřešené, jinak se ozvi.