Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ marnes:
Mohl by si prosím napsat, jak myslíš ten arctg? ;) Nějak jsme se v tom ztratil :)
Prosím o kontrolu jednoho příkladu:
Ve výsledcích je:
Mně to ale vyšlo poněkud jinak :(
=>
=> 
Substituce:
sin (x) = t
cos (x) dx = dt
dx= dt/cos (x)
= 
=> 
ale podle výsledku v učebnici to je bohužel jinak, nevím, jestli je špatný postup nebo nějaká operace ....
Děkuji za radu ;)
↑ Jencek:
Zdravím,
pro
vytknout 2 ve jmenovateli
a drobná substituce, kterou uvidíš po úpravě.
Prosím o kontrolu jednoho příkladu:
na nový dotaz si, prosím, založ nové téma viz pravidla. Zápis je ale dost nerozluštitelný. Zlomky zapisuj, prosím, tak: \frac{citatel}{jmenovatel}. Také před vložením dotazu ještě prozkoušej postup v MAW - viz úvodní téma sekce. Děkuji.
↑ jelena:
Ano pokud udělám ten Arctg, tak mě to vede na:
za t potom dosadíme substituci takže t = cosx myslím, ale ve výsledku jim to háže ty dvojky pod odmocninou, nevím z jakého důvodu :(
Děkuji za radu ;)
↑ misaH:
Zdravím Vás, pokud je to doporučení k 2. integrálu (který kolega má vložit do nového tématu), tak lepší překontrolovat úpravy hned na úvod. Kolega řeší
.
Chce zlomek rozšířit, ale to rozšíření neprovádí vhodně. Vhodnější je použit na jmenovatel přepis
na poloviční úhel (x/2) a k tomu náhradu 1. Souhlasíte? Děkuji.
↑ Cheop:
Také pozdrav :-)
Úplně ideální by bylo, pokud by kolega Jencek téma rozdělil a (pokud ještě nedokontroloval v MAW) v novém tématu při přepisu odstranil nejasné zápisy a překlepy. Pokud projdeš řešení ↑ příspěvku 7:, kolega to myslí dobře, ale nedobře provádí, dokončuje dobře. Ovšem v jeho úpravě se bude hůř hledat shoda s výsledkem v knize, jelikož bude potřebovat ještě použit další úpravy.
Ahoj vespolek.
Toto rozsáhlé vlákno o ne příliš těžkém integrálu dokládá, že v letních vedrech se matematice příliš nedaří :-) .
K výsledku se snadno dostaneme substitucemi
(tedy
) a
,
které postupně dávají
.
(Integrační konstantu jsem si dovolil vynechat).
kolega Rumburak napsal(a):
(Integrační konstantu jsem si dovolil vynechat).
:-) okouzlující prázdninová ležérnost.
kolega Rumburak napsal(a):
Toto rozsáhlé vlákno o ne příliš těžkém integrálu
o dvou ne příliš těžkých integrálech. Ten druhý je vyčleněn tam. Také zdravím.