Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
niesom si isty pouzivanim L'Hospitalovho pravidla v limitach zlozenych funkcii. Prejdem k prikladu:
Teraz by som pouzil LH pre ten logaritmus (vidim ze funkcia ln bude spojita pre dane limitujuce x).
No moja otazka znie preco ak by som znova pouzil LH tak by to vyslo zle. Resp. preco ho pouzit nemozem a preco som predtym mohol. (co mam sledovat u vonkajsej a vnutornej funkcie (0/0 a +-inf/inf je jasne).
Tu je to pripadne dalsie pouzitie, ktore vyjde nespravne:
Ahoj ↑ Secren:,
Len mala poznamka:
Nemoze to fungovat, lebo nespravne pouzivas vetu o limitach zlozenych funkcii.
Ina podobna situacia
Iste vies, ze
A ak by si pouzil nespravny postup ako si vysie naznacil prisiel by si k nespravnemu vysledku.

ahoj ↑ Secren:
LH pravidlo v danej limite nesmieš použiť iba v tom logaritme(kolega vanok na to upozornil). Skús sa na to pozrieť, že máš
ako
a nejako, to už skús sám, to prehoď na
a potom to pôjde cez LH (ľahkého)
↑ vanok:
No takze v tom nesmiem nahradit ln(1+1/x) za ln(1) k comu limituje ta vnutorna funkcia ak sa nemylim. (myslim po uprave na exp(...)). Hm preco ale? A mohol by som sa este opytat co konkretne robim zle, resp. kde a preco som urobil chybu? Ide mi hlavne o to to pochopit vseobecne.

↑ Secren:
ak môžem sa vmiesiť do konverzácie, chyba je, že nesmieš spraviť limitu toho logaritmu bez toho aby si limitoval ostatné členy. buď pošleš ako keby všetky členy limitne alebo žiaden.
Stránky: 1