Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 04. 2014 22:54

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Super zlatý řez

Dobrý den.
Zlatý řez, je poměrně známá záležitost. Na internetu je možné najít celkem dostatečné množství informací, zdrojů, prací s touto problematikou.
V knize "Matematika-50 myšlenek, které musíte znát" (autor: Tony Crilly) jsem se však dočetl i o tzv. super-zlatém řezu. Je to kniha pro děti (což já jsem) a nevím, jestli něco takového má vůbec nějakou, ať už matematickou, nebo jinou, hodnotu, ale i přes to bych se o něm chtěl dozvědět něco víc. Avšak na internetu jsem o tomto pojmu téměř nic nenašel (jen něco málo v angličtině).
Ve zkratce: V knize je super zlatý řez (super golden ratio) řešením rovnice x^3=x^2+1. Označován je řeckým písmenem psí, jeho přibližná hodnota je 1,46557. Je spojován s tzv. "dobytčí posloupností.
Proto bych Vás chtěl požádat o nějaké zdroje (i anglicky psané), nebo Vaše osobní práce, poznatky, názory na toto téma. Je jedno jaké úrovně, třeba i vysokoškolské, nějak se s tím "poperu", nebylo by to poprvé :-).
Předem děkuji za odpověď.
P.S. Pokud si myslíte, že tato problematika již nemá s matematikou nic společného, klidně napište svůj názor, určitě za něj budu rád.

#2 15. 08. 2014 02:40

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Re: Super zlatý řez

Ahoj,

zkus hledat pod klíčem "cubic pisot number"

http://mathreview.uwaterloo.ca/archive/voli/2/panju.pdf