Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Zlatý řez, je poměrně známá záležitost. Na internetu je možné najít celkem dostatečné množství informací, zdrojů, prací s touto problematikou.
V knize "Matematika-50 myšlenek, které musíte znát" (autor: Tony Crilly) jsem se však dočetl i o tzv. super-zlatém řezu. Je to kniha pro děti (což já jsem) a nevím, jestli něco takového má vůbec nějakou, ať už matematickou, nebo jinou, hodnotu, ale i přes to bych se o něm chtěl dozvědět něco víc. Avšak na internetu jsem o tomto pojmu téměř nic nenašel (jen něco málo v angličtině).
Ve zkratce: V knize je super zlatý řez (super golden ratio) řešením rovnice x^3=x^2+1. Označován je řeckým písmenem psí, jeho přibližná hodnota je 1,46557. Je spojován s tzv. "dobytčí posloupností.
Proto bych Vás chtěl požádat o nějaké zdroje (i anglicky psané), nebo Vaše osobní práce, poznatky, názory na toto téma. Je jedno jaké úrovně, třeba i vysokoškolské, nějak se s tím "poperu", nebylo by to poprvé :-).
Předem děkuji za odpověď.
P.S. Pokud si myslíte, že tato problematika již nemá s matematikou nic společného, klidně napište svůj názor, určitě za něj budu rád.

Ahoj,
zkus hledat pod klíčem "cubic pisot number"
http://mathreview.uwaterloo.ca/archive/voli/2/panju.pdf