Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřebovala bych poradit s následující úlohou: Mám sestrojit trojúhelník ABC z výšek va, vb a těžnice ta.
Vím, že sestrojím nejdříve trojúhelník , kde je střed strany BC a pata výška va (to je jednoduché). Ale podle výsledků bych pak měla udělat kružnici se středem v bodě a poloměru vb/2, která mi protne Thaletovu kružnice nad průměr v bodu P. Pak přímka AP mi protne přímku v bodě C. Nějak nechápu postup, proč se to tak dělá....
díky za jakoukoliv radu
↑ janina.kucera:
Trojuholník ABC doplň na kosodĺžnik, v ktorom bod je stred súmernosti.
Vzdialenosť bodu od je polovica .
Dosť úloh s ťažnicami sa dá riešiť doplnením na rovnobežník.
ahoj ↑ misaH:,
jenom nějak nechápu, k čemu tam máš ten rovnoběžník. Vzdálenost A_1 od AC na něm přece nijak nezávisí.
↑ Eratosthenes:
V kosodĺžniku je vzdialenosť jeho stredu od strany rovný polovici príslušnej výšky.
Myslím, že tiež odtiaľ vyplýva postup, ktorý popisuje tazatelka, je to dobre vidno. Nutné však dopĺňanie na kosodĺžnik v tomto prípade nie je, uznávam, stačí uvažovať stred strany trojuholníka.
↑ misaH:
Kosodélník nepotřebuješ ani k důkazu. Označ si A_2 patu výšky v_b. Vzdálenost A_1 od AC je střední příčka v trojúhelníku BCA_2.
↑ Eratosthenes:
Však v pohode. Ja nepotrebujem ani riešenie tej úlohy. Keď zadávateľka príde, tak si vyberie.
Mal si sem dať svoj postup a nie tu debatovať so mnou, mňa to naozaj vôbec nezaujíma.
↑ Eratosthenes: Děkuji za tu střední příčtu, ta mi vše objasnila :)
↑ janina.kucera:
Aj ja ďakujem.
Stránky: 1