Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám tu soustavu rovnic s dvěma neznámými pod odmocninou a řešit ji pomocí substituce.
O substituci si to vyloženě říká. Zvolil jsem ji takto:
Čímž to převedu na soustavu
Ale další postup mě navádí na špatné výsledky. Tak mám potom asi nevhodně substituci. Budu vděčný za každou radu, děkuji. :-)
↑ bejf:
určitě to půjde i tvou cestou, ale bude to složitější
zadefinujme si
z první rovnice potom máme
úpravou dostaneš
tedy
po zpětném dosazení máš
po umocnění
a tedy
jestliže toto dosadíš do druhé rovnice, máš pak
tj.
sám si vysvětli, proč není řešením soustavy
↑ byk7:
Jo ták, takže substituci nemusím nutně aplikovat na obě rovnice, dobré vědět. :-) Moc děkuji.
Mimochodem je také řešením soustavy. Když je dosadím za příslušné proměnné, tak pod odmocninou vznikne kladné číslo.
↑ dagi:
Zdravím,
začni tak, že jednotlivé rovnice co nejvíce upravíš (roznásobíš závorky, sečteš, co jde, odstraníš 2 v jmenovateli vynásobením celé rovnice 2 apod.). Potom bys měla mít jednoduchou soustavu, kterou vyřešíš sčítací nebo dosazovací metodou - viz materiál.
Ale nedávej, prosím, příspěvky do vyřešených témat, vždy si založ vlastní téma viz pravidla. Umíš si založit téma (vidím, že do cizích témat dáváš opakovaně)? Děkuji.
↑ dagi:
nebudeš násobit 1. rovnici , ale jen
, jelikož v jmenovateli je jen 2.
téma založit neumím - pročtu.
na hlavní stránce vidíš nalevo nahoře nápis "Založit nové téma", tak tam, prosím, klikni (nebo i tady píšeme). Až budeš pro tuto úlohu zakládat nové téma, tak přepiš zadání přímo do tématu, bude to přehlednější, než obrázek. Děkuji, ať se podaří.
Stránky: 1