Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zápis je tak?
. Zlomek se zapíše jako \frac{čitatel}{jmenovatel} Případně klepni na můj zápis, přenese se do Tvé zprávy a zkontroluješ/upravíš zápis.
Jak to mám vypočítat, aby se L=P,
při zkoušce řešení rovnice? Nebo spíš úloha je "Dokažte, že platí rovnost..." - potom se používají úpravy výrazů a goniometrické vzorce. Obvykle se dokazuje tak, že upravuješ pouze výraz nalevo ke tvaru výrazu napravo, ale někde je povoleno zároveň upravovat jak levou, tak i pravou stranu, nebo prokazovat, že rozdíl stran je nulový. Spíš upravuj výraz nalevo, pokud je požadovaný důkaz.
Def. obor zde bude postaven na podmínce, že žádný z jmenovatelů nesmí být nulový. Podařilo se sestavit podmínky? Děkuji.
↑ lucc:
děkuji, to se mi zdá v pořádku, ještě v některé předchozí úpravě jsi mohla nechat samostatně zlomek
, nespojovat ho se zbytkem úprav nebo ve Tvém zápisu
rozdělit na 2 zlomky
a v 1. zlomku vytknout
. To už se podaří dokončit (def. obor, pokud ještě bude problém, tak prosím kolegy, nebudu v dosahu, protože máme velký program), děkuji.
Jako daleko jednodušší úpravu v tomto případě vidím přímé umocnění závorek podle vzorečku.
Na levé straně vyjde
, což po úpravě, sečtení a opět úpravě dá přímo pravou stranu.
Zdravím,
↑ gadgetka: děkuji, také jsem tak upravovala a proto ↑ příspěvek 5:
Jelena napsal(a):
ještě v některé předchozí úpravě jsi mohla nechat samostatně zlomek
, nespojovat ho se zbytkem úprav
ale možná máte pravdu, že podle zápisu ↑ lucc - příspěvek 4: vypadá, že nejdřív přivedla jednotlivé závorky ke společnému jmenovateli, potom umocňovala a proto má takový výsledek. V každém případě po týdnu již další reakce není, označím za vyřešené.