Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,probíráme ve škole Archimédův zákon a dostali jsme za úkol tento příklad:
Kulové těleso o poloměru 195 mm se ponoří do vody do své poloviny. Určete tloušťku stěny kulového tělesa,které je z olova.
Pro lepší představu jak to vypadá přikládám obrázek:
K řešení mám použít tyto vzorce: 

Když sem na tím příkladem začal přemýšlet,tak mi došlo,že asi budu v případě objemu počítat zřejmě jenom s polovinou koule.Dál jsem se zamyslel nad vzorci,tak jediný,který sem sesmolil
.
Trávím nad tím už celé odpoledne a vůbec nevím kde bych měl dosadit to t (tloušťku).
Jestli byste mi někdo poradili byl bych jedině rád.

↑ Atisek:
Ano. Jde o rovnost síly tíhové na kouli a síly vztlakové.
Je potřeba si uvědomit, že k tíze potřebuješ objem materiálu, ze kterého je koule vyrobena, což je vlastně rozdíl dvou koulí. Jedna o poloměru 195 mm a druhá (195-t) mm, kde t je tloušťka.
Ke vztlakové síle potřebuješ polovinu objemu koule o poloměru 195 mm.
Pokud to budeš řešit obecně, tak se ti tam plno věcí zkrátí.
↑ zdenek1:Díky všem za reakce,už je mi to jasnější,jenom bych se ještě chtěl zeptat proč ta
je jenom na jedné straně rovnice?
↑ Atisek:
Protože se projeví jen u vztlakové síly - koule je ponořená polovinou objemu.
U tíhy se žádná polovina neobjeví, protože ji počítáš z celého objemu.
↑ zdenek1:Tak jsem si z toho vzorce vyjádřil a potřeboval bych to zkontrolovat.![kopírovat do textarea $t=\sqrt[3]{\frac{\frac{1}{2}.R^{3}.\varrho _{H2O}}{\varrho _{olova}}-R^{3}}+R$](/mathtex/aa/aa8c1c528a30f345e8f17b039769a2f9.gif)
Jinak díky za rady.
↑ zdenek1:Zkrácení a vynásobení bych chápal,ale nejde mi do hlavy proč je tady
dvakrát hustota olova.
Nemá to být takto
?