Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chtěl bych poprosit o radu se zádáním, které jsem dostal.
Určete obsah lichoběžníku, který má základy a = 22 cm, c = 12cm a výška je o 1 cm kratší než rameno.
Takhle zní zadání a jelikož nejsem tak velký počtář, nevím si s tím rady, zkoušel jsem se dívat na všechny stránky ale vždy se počítá s výškou, která mi tady nešla vypočítat, protože jsem ani nevypočítal rameno, mohl by mi někdo prosím pomoct?
Ahoj,
Zřejmě se jedná o rovnoramenný lichoběžník, jelikož není určeno které rameno.
Načrtni si teda rovnoramenný lichoběžník:
Strany:
|AB| = a = 22 cm
|CD| = c = 12 cm
K obsahu potřebuješ výšku, ta je ale neznámá.
Výška v lichoběžníku je odvěsna v pravoúhlém trojúhelníku, jehož přepona je jedna z nerovnoběžných stran (BC, AD) a druhá odvěsna je rovna rozdílu delší a kratší základny, jak vidíš na obrázku.
Stačí tedy dosadit do pythagorovy věty a dopočítat výšku na základě délek základen.
↑ Freedy:
Promiň, ale vždyť znám jen stranu ( a - c ) a pravý úhel, jak to z toho můžu vypočítat? Nemůžu přece použít klasickou Pythagorovu větu, nebo ano?
Ahoj↑ Středoškoláček:,
Ano, můžeš použít klasickou Pythagorovu větu. Zkus se blíže podívat na Freedyho obrázek - vše tam máš zaznačeno.
Mohli by jste mi to prosím vysvětlit, jak největšímu volovi? Pořád to v tom nevidím.
C je v tomhle případě strana d , a je a ale b nevím jakou má hodnotu, C - 1?
Ano, jen nevím, jak tohle vyřešit.
d = 12,5?
Už jsem našel chybu, děkuji všem za nekonečnou trpělivost, byl to dlouhý den, mockrát děkuji.
Páni omlouvám se, ale na tento příklad jsem právě narazila v učebnici. Pořád nechápu kde kolega středoškoláček zjistil, že je ten výsledek kv. rovnice 12,5 nebo 13.
Takže prosím o vysvětlení. Moc děkuji :)
↑ blbábára:Mas pravdu, nejde o kvadraticku rovnicu, ale linearnu, jej riesenie je ocividne 13.