Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, ve škole jsme dostali za domácí úkol vypracovat nebo vyhledat důkaz vět o součinu a podílu absolutních hodnot reálných čísel. Bohužel, nebyl jsem schopen na internetu nic najít a nějak stále přemýšlím, jak s tím hnout. Děkuji za každou pomoc.
↑ zdenek1:
Děkuji za odkaz. Pokud chápu správně, pod "Lemma 1" se skrývá důkaz pro součin? Jestli ano, pak nikde nevidím důkaz pro podíl. Děkuji za odpověď.
Ahoj,
něco jako podíl je čistě vymyšlená věc, která nemá žádnou aplikaci. Podíl znamená násobení převrácenou hodnotou. Proto dokazovat jednu a tu samou věc pro x a 1/x nemá smysl. Až na to, že ve jmenovateli nesmí být nula :)
↑ TaiTD:
Ahoj.
Dokazujeme-li větu, bývá užitečné nejprve si ji přesně zformulovat. Zde např. :
Věta A. Jsou-li
reálná čísla, potom
.
Věta B. Jsou-li
reálná čísla a
, potom
.
Já bych postupoval pomocí definice absolutní hodnoty reál. č. Ta má dvě části:
(1)
,
(2)
.
Podle nich bych rozdělil na odpovídající části i důkazy výše uvedených vět. Například u důkazu věty A:
1. Pro
platí především
dle (1) . Navíc je
, takže potom
dle (1) také
a tudíž .... (zkus doplnit) .
Obdobně v dalších případech. Můžeme i využít komutativního zákona pro součin.
↑ Freedy:
Ahoj.
Podíl
pro
je - jak určitě víš - definován jako kořen rovnice
, speciálně
je kořen
rovnice
.
Pokud bychom chtěli v důkazu věty o absolutní hodnotě podílu využít již dokázanou větu o abs. hodnotě součinu,
je to samozřejmě možné pomocí vhodné substituce. Nebo zvlášť dokázat
(1)
a pak aplkovat větu o součinu přímo. Tím jsem chtěl naznačit, že přechod od věty o součinu k větě o podílu je sice
velmi snadný, nicméně není to úplně tak, že by vůbec nebylo co dokazovat.
↑ Rumburak:
Výborně, už chápu. Děkuji za odpověď.
Stránky: 1