Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych poradit, kde mám chybu.
Mám spočítat objem tělesa ohraničeného:

Potřebuji sestavit:
Nevím, jestli ten vnější integrál je správně a ty vnitřní nevím, jak sestrojit, ať se pokusím, jak se pokusím, vždy mi to vyjde špatně.
Výsledek má být:
.
↑ inconnu:
Dobrý den. Těleso je vymezeno válcovými plochami
, rovinami
, kde
, takže bych řekl, že
nebo
.
Zdravím,
nemůžu přijít na "dzdxdy", ani na "dzdxdy".
to zřejmě bude vyžadovat vyjádření
, tedy z
máme
, obdobně druhé omezení. Toto ovšem povleče potřebu rozdělení obrazce v podstavě (v xOy) na 2 části, což nevidím moc efektivní. Jako vidí kolega ↑ Jj:?
↑ inconnu: tak jsi to představoval (zřejmě spíš pro procvičení)? Děkuji.
↑ inconnu:
děkuji, ale pokud je integrál po dz "úplně vnitřní" a jdu směrem ven dzdxdy, tak z je pořád v mezích
, x v mezích
a
, y v mezích
až
- to je první díl rozděleného obrazce. Ještě musím pokračovat na 2. díl, kde x v mezích
a
a y v mezích
až
.
Ten obrázek si můžeš poskládat i jinak - od obsahu nad "velkou půlprabolou" odečíst obsah nad "malou půlparabolou". Tento obrázek je třeba otočit o 90 stupňů pro představu.
Ještě jsem si všimla, že zápis na "dzdxdy", ani na "dzdxdy". je totéž. Jinak zde jsou pěkné obrázky pro představu oblastí (u dvojného se podívej na to, co diskutujeme v základně), potom na trojný, ale pokud si vzpomínám měli nějaké překlepy v zápisech.
↑ inconnu:
Zdravím,
na téma jsem nezapomněla, nedostala jsem se k tomu ale pořádně dřív. Z příspěvku ↑ č. 8: rozumím, že dosud prodiskutovanou část jsi zvládl a výsledek souhlasí. Pokračuješ však v další změně pořadí integrace dxdzdy
No a když chci ještě ten "dxdzdy", tak to také rozdělím na dva? Čili takto:
V předchozích pořadích, kdy jsme měli "úplně vnitřní" integrál po dz, tak jsme uvažovali, že v podstavě je obrazec v rovině xOy (jen jsme měnili náhled). Teď ale bychom potřebovali za normálovou rovinu považovat yOz a těleso "postavit nad tuto rovinu, tedy 
meze jsem označila potřebné funkce. Ale nedaří se mi sestavit předpisy funkcí tak, aby popsala těleso pro výpočet objemu (i za předpokladu, že budeme dělit na díly). Tak bohužel, s tím neporadím, snad někdo z kolegů (rozuměno, že jde spíš o doplňující názor na výpočet, než o samotný výpočet objemu, ten je již opakovaně vypočten). Kolegům děkuji.
↑ jelena:
Mnohokrát děkuji za vše!!!
Jde prostě jen o to, že jsme si měli dobrovolně (za DÚ) zkusit sestavit všech šest možných integrálů, abychom se to naučili a vypočítat je, abychom se přesvědčili o správnosti výsledku a abychom si procvičili integrování.
Jsem rád, že se mi podařilo sestavit i s Vaší pomocí aspoň těch pět. Tím to pro mě více méně končí.
Ještě jednou děkuji za cenné rady!
↑ inconnu:
není za co (sleduji, že bych mohla více recyklovat :-)). Ještě kolegovi Jj děkujeme. Samotnou by mne zajímalo, jak budou meze a funkce pro poslední variantu (ale dobře, že nehoří).
↑ inconnu:
to raději ne, v započatém určitě nepokračovat, to se špatně čte a je nepřehledné, lepší nové téma + odkaz na jiné, pokud se nějak používá.