Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 10. 2014 10:44

inconnu
Reputace:   

Trojný integrál - objem tělesa - sférické souřadnice

Zdravím,
mám určit objem tělesa ohraničeného sférou $x^{2}+y^{2}+z^{2}=4$, paraboloidem $x^{2}+y^{2}=3z$ a $x\ge 0$.
Při použití cylindrických souřadnic mi vyšlo $3\pi $.
Mám to vypočítat i pomocí sférických souřadnic.
Transformační souřadnice jsou:
$x=r\cos \psi \cos \varphi $,
$y=r\cos \psi \sin \varphi $,
$z=r\sin \psi $.
Pak jsem si stanovil podmínky pro úhly:
$0<\psi <\frac{\pi }{2}$,
$-\frac{\pi }{2}<\varphi  <\frac{\pi }{2}$.
Ale nevím, jak stanovit podmínky pro r.
Myslím, že r bude od 0 do 2, ale bylo mi řečeno, že se to musí rozdělit nějak na dvě části:
od nuly po "paraboloid" a od nuly po "sféru".
Nevím, jak na to ale přijít, proto prosím o radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) inconnu)

#2 05. 10. 2014 22:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Trojný integrál - objem tělesa - sférické souřadnice

Ještě pozdrav, pokud ještě aktuální, potom řešením soustavy rovnic
$x^{2}+y^{2}+z^{2}=4$
$x^{2}+y^{2}=3z$

najdeš předpis pro rovinu z, ve které je průsečík sféry a paraboloidu (kružnice), tedy pod touto rovinou se bude počítat objem nad paraboloidem, nad touto rovinou - pokračovat výpočtem objemu pod sférou (příklad 7 v odkazu, ale to už je asi jasné, když pomocí cylindrických je vypočteno). Tak snad ještě upřesní, co se nepodařilo rozdělit.

#3 05. 10. 2014 22:20

inconnu
Reputace:   

A řešením soustavy je: $3z+z^{2}=4$, ne?
To mi dá nějakou rovinu?
Kořeny této kvadr, rovnice jsou -4 a 1.
-4 neuvažujeme, čili ta rovina bude jako z=1 ???

#4 05. 10. 2014 22:27

jelena
Jelena

↑ inconnu:

ano, v z=1 je průsečík sféry a paraboloidu, průsečíkem je kružnice, poloměr této kružnice lze zjistit z $x^{2}+y^{2}=3$

#5 05. 10. 2014 22:35

inconnu
Reputace:   

Ano, poloměr je $\sqrt{3}$.
Ale co dál?
To budu muset znát úhel, který svírá nějaká přímka procházející kterýmkoliv bodem té kružnice a počátkem?
Ten by byl $\frac{\pi }{6}$.
A pak?

#6 05. 10. 2014 22:43

inconnu
Reputace:   

Kdybych sestavil integrál
$\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{0}^{\frac{\pi }{6}}\int_{r_1}^{r_2}r^{2}cos\psi drd\psi d\varphi + \int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{\frac{\pi }{6}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{r_2}^{r_3}r^{2}cos\psi drd\psi d\varphi$,
tak jednak nevím, jestli je dobře, jednak teď ani nevím co dosadit za $r_1$, $r_2$ a za $r_3$.
$r_1$ je zřejmě 0
$r_2$ by mohlo být 2 a $r_3$ taky dva ???

#7 06. 10. 2014 20:42

jelena
Jelena

↑ inconnu:

děkuji. Pokud se má řešit pouze ve sférických souřadnicích, tak rovinu společné kružnice použijeme jako pomocnou pro stanovení hraničního úhlu $\theta$ - u Tebe$ \psi$ - tak? (a pokud ho bereme dle obrázku od osy z po ručičkám, tak by mi vyšel od $0$ do $\frac{\pi}{3}$ jelikož $\sin \theta =\frac{\sqrt{3}}{2}$) - souhlasí to?

Potom meze pro $\rho$ bych stanovila dosazováním
$x=r\cos \psi \cos \varphi $
$y=r\cos \psi \sin \varphi $
$z=r\sin \psi $

do $x^{2}+y^{2}+z^{2}=4$ (horní mez) a do $x^{2}+y^{2}=3z$ dolní mez.

Měli bychom jen jeden integrál (ale ještě překontroluj meze pro úhly, prosím).

#8 07. 10. 2014 13:58

inconnu
Reputace:   

Tak postoupil jsem následovně:
Úhel $\varphi $ je vždy od $-\frac{\pi }{2}$ do $\frac{\pi }{2}$.
Pak pro úhel $\psi $ (pro Vás úhel $\theta$, kdy však já uvažuji úhel, který svírá spojnice bodu prostoru s počátkem s průmětem této spojnice do roviny z=0) platí, že je od 0 do $\frac{\pi }{6}$ a dále pak od $\frac{\pi }{6}$ do $\frac{\pi }{2}$.
A nyní jsem určil podmínky pro r (u Vás zřejmě $\varrho $).
Pro $x^{2}+y^{2}=3z$ mi po dosazení transformačních rovnic vyšlo $r^{2}-3r=0$, čili r je od nuly do 3.
Pro $x^{2}+y^{2}+z^{2}=4$ mi po dosazení transformačních rovnic vyšlo $r^{2}=4$, čili r je 2.
Když jsem se to pokusil dát nějak dohromady, tak jsem došel k:
$\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{0}^{\frac{\pi }{6}}\int_{0}^{3}r^{2}cos\psi drd\psi d\varphi + \int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{\frac{\pi }{6}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{2}^{2}r^{2}cos\psi drd\psi d\varphi$, což mi však vyšlo $\frac{9\pi }{2}$, tak nevím, kde mám ještě chybu (za předpokladu, že to má opravdu vyjít $3\pi $).
Nemůže být chyba v tom "$r^{2}cos\psi $"?
A ještě se chci zeptat, jak jste psala, že bychom měli jen jeden integrál, k tomu jste dospěla jak? Jste věděla, že to druhé r je od 2 do 2, čili že druhý sčítanec bude 0, nebo to vyplývá z něčeho jiného?

#9 07. 10. 2014 15:36 — Editoval jelena (07. 10. 2014 15:44)

jelena
Jelena

↑ inconnu:

děkuji, já jsem postupovala tak, že jsem zapsala nejdřív vzorec pro objem v kartezských souřadnicích (dxdydz), meze pro $z$ jsou nad paraboloidem $\frac{x^{2}+y^{2}}{3}=z$ pod horní polovinou sféry $z=\sqrt{4-x^{2}-y^{2}}$ a odsud jsem odvodila, že integrál je jen jeden.
Potom byla transformace do sférických.

inconnu napsal(a):

Pro $x^{2}+y^{2}=3z$ mi po dosazení transformačních rovnic vyšlo $r^{2}-3r=0$, čili r je od nuly do 3.

tak mi nevyšlo, zkus dosadit ještě jednou, prosím. Transformace sféry mi vyšla stejně. S čím nejsem si jistá - s úhlem $\psi $ - mé odvození ↑ příspěvek 7:, tak kdyby někdo z kolegů pokritizoval, byla bych vděčná. Zdravím.

#10 07. 10. 2014 20:23

inconnu
Reputace:   

OK, vyšlo mi $r^{2}-2r=0$, tedy r je od nuly do 2, ne?
Pak ale $\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{0}^{\frac{\pi }{6}}\int_{0}^{2}r^{2}cos\psi drd\psi d\varphi$ mi vyšlo $\frac{4\pi }{3}$.

#11 07. 10. 2014 22:58 — Editoval jelena (07. 10. 2014 23:12)

jelena
Jelena

↑ inconnu:
mně to ale vychází tak:
$r^2\cos^2 \psi \cos^2 \varphi+r^2\cos^2 \psi \sin^2 \varphi=3r\sin \psi $
$r^2\cos^2 \psi =3r\sin \psi $
$r=\frac{3\sin \psi}{\cos^2 \psi}$

edit (a 0 do pi/6 to je v hodnotách r od 0 do 2, což by odpovídalo zadanému tělesu)

Jak to vidíš (výsledek $3\pi$ přes válcové nebo rozdělením tělesa na díly jsi kontroloval i ve WA)? Děkuji.

#12 08. 10. 2014 01:26 — Editoval inconnu (08. 10. 2014 14:07)

inconnu
Reputace:   

Takže, po dlouhé době počítání jsem došel k následujícímu:

Zadání:

určit objem tělesa ohraničeného sférou $x^{2}+y^{2}+z^{2}=4$, paraboloidem $x^{2}+y^{2}=3z$ a $x\ge 0$.

Nejprve jsem sestavil trojný integrál:
$\int_{-\sqrt{3}}^{\sqrt{3}}\int_{0}^{\sqrt{3-x^{2}}}\int_{\frac{x^{2}+y^{2}}{3}}^{\sqrt{4-x^{2}-y^{2}}}dzdydx$
(Průmětem do roviny z=0 je kružnice o poloměru $\sqrt{3}$, čili x je od $-\sqrt{3}$ do $\sqrt{3}$, y je od 0 po vrchní oblouk kružnice a z je od paraboloidu po sféru.)

Pak jsem přešel k transformacím:
a) pomocí cylindrických souřadnic:
Transformační rovnice jsou:
$x=rcos\varphi $,
$y=rsin\varphi $,
$z=z$.
Úhel $\varphi $ je od $-\frac{\pi }{2}$ do $\frac{\pi }{2}$.
R je podle $r^{2}cos^{2}\varphi +r^{2}sin^{2}\varphi =3$ $\Rightarrow $ $r^{2}=3$ od nuly do $\sqrt{3}$.
Z transformačních rovnic je zřejmé, že $x^{2}+y^{2}=r^{2}$, proto z je od $\frac{r^{2}}{3}$ po $\sqrt{4-r^{2}}$.
Pak tedy:
$\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{0}^{\sqrt{3}}\int_{\frac{r^{2}}{3}}^{\sqrt{r^{2}-4}}rdzdrd\varphi =\ldots =\frac{19}{12}\pi $.

b)pomocí sférických souřadnic:
Transformační rovnice jsou:
$x=rcos\psi cos\varphi $,
$y=rcos\psi sin\varphi $,
$z=r\sin \psi $.
Úhel $\varphi $ je od $-\frac{\pi }{2}$ do $\frac{\pi }{2}$.
Úhel $\psi $ je od 0 do $\frac{\pi }{6}$ (proč? - "vizte" výše) a dále od $\frac{\pi }{6}$ po $\frac{\pi }{2}$.
R je od 0 po paraboloid, tedy z $r^{2}\cos ^{2}\psi \cos ^{2}\varphi + r^{2}\cos ^{2}\psi \sin ^{2}\varphi=3r\sin \psi $, tedy z $r^{2}\cos ^{2}\psi =3r\sin \psi $ je r po $\frac{3\sin \psi }{\cos ^{2}\psi }$.
Dále je pak r od 0 po sféru, tedy po 2 (odvození také "vizte" výše).
Pak tedy:
$\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2} }\int_{0}^{\frac{\pi }{6}}\int_{0}^{\frac{3\sin \psi }{\cos ^{2}\psi }}r^{2}\cos \psi drd\psi d\varphi + \int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2} }\int_{\frac{\pi }{6}}^{\frac{\pi }{2}}\int_{0}^{2}r^{2}\cos \psi drd\psi d\varphi = \ldots =\frac{19}{12}\pi $.

Nevím ale, jestli je to správně, přesto Vám velmi děkuji za pomoc, ochotu, trpělivost a vytrvalost!!!

#13 08. 10. 2014 10:39

jelena
Jelena

Zdravím a děkuji za přehledné zpracování (a za vytrvalost :-)). Moc bych ještě poprosila kolegy, aby to také zkontrolovali, předem děkuji.

Ode mne - jen k

čili x je od $-\sqrt{3}$ do $\sqrt{3}$, y je od 0 po vrchní oblouk kružnice

tak by byla popsána polovina rotačního tělesa nacházející nad kvadranty I a II, dle zadání je požadavek $x\ge 0$ (tedy polovina, ale nad kvadranty I a IV), číselně by to vycházelo stejně, jen čistě formálně ve vztahu k zadání. Předem děkuji kolegům za další kontrolu.

#14 08. 10. 2014 10:50 — Editoval inconnu (08. 10. 2014 14:29)

inconnu
Reputace:   

Jasně, ani jsem si to neuvědomil, "nahoře" jsem to tedy opravil.

PS:
Ještě jsem trochu zapátral po internetu a našel jsem vzorec pro výpočet objemu rotačního paraboloidu o výšce $v$ a poloměru podstavy $\varrho $:
$V_{P}=\frac{1}{2}\pi \varrho ^{2}v$.
V našem případě, kdy $v=1$ a $\varrho =\sqrt{3}$, dostáváme $V_{P}=\frac{3}{2}\pi $.

Dále můžeme použít vzorec pro výpočet objemu kulové úseče:
$V_{U}=\frac{\pi v}{6}(3\varrho ^{2}+v^{2})$.
V našem případě, kdy $v=1$ a $\varrho =\sqrt{3}$, dostáváme $V_{U}=\frac{5}{3}\pi $.

Takže když sečteme oba objemy, měli bychom dostat dvojnásobek našeho požadovaného objemu.
Tedy $V_{P}+V_{U}=\frac{3}{2}\pi +\frac{5}{3}\pi =\frac{19}{6}\pi $, což je opravdu $2\cdot \frac{19}{12}\pi $.

Takže by to mělo být správně.

#15 08. 10. 2014 12:03 — Editoval inconnu (08. 10. 2014 13:51)

inconnu
Reputace:   

Ještě jsem narazil na jeden problém:
Jak jsem napsal, že jsem sestavil trojný integrál:
$\int_{-\sqrt{3}}^{\sqrt{3}}\int_{0}^{\sqrt{3-x^{2}}}\int_{\frac{x^{2}+y^{2}}{3}}^{\sqrt{4-x^{2}-y^{2}}}dzdydx$, tak jsem si všiml, že nesplňuje podmínku $x\ge 0$.
A tím jsem přišel na to, že vlastně nechápu, proč v Example 7 mají "$\int_{0}^{\sqrt{2-x^{2}}}dy$", když oni počítají objem celého toho tělesa, tak proč tam nemají třeba $\int_{-\sqrt{2-x^{2}}}^{\sqrt{2-x^{2}}}dy$. Já vím, že pak $\varrho $ musí být $\ge 0$, ale kde by se jim tam tedy projevilo, kdyby počítali jen polovinu objemu (kromě toho, že konkrétně v tomto případě se dá zřejmě vypočítat objem celého tělesa a ten pak vydělit 2) a kromě toho, že pak v cylindrických souřadnicích se to projeví v úhlu??? Ale teď mi jde o ten "klasický" integrál...

#16 08. 10. 2014 20:40

jelena
Jelena

↑ inconnu:

tak to je výborné, že jsi se zaměřil i na ověření přes geometrii, tomu už bychom mohli věřit celkem spolehlivě.

A tím jsem přišel na to, že vlastně nechápu, proč v Example 7 mají "$\int_{0}^{\sqrt{2-x^{2}}}dy$", když oni počítají objem celého toho tělesa,

já bych řekla, že v tomto zápisu není shoda s dalším výpočtem (po transformaci), jelikož v transformaci již používají úhel $2\pi$, což "protočí" celý kruh, ale před transformaci mají jen půlkruh. Můžeš porovnat se zápisem mezí v 1. příkladů úplně nahoře, nebo číselné výsledky - jejich závěrečný výsledek je dvojnásobný oproti "před transformaci" - ale to jsem ověřovala vložením jejích původních mezí tady. Případně to ještě porovnej přes geometrii.

Děkuji za velmi aktivní přístup.

#17 08. 10. 2014 21:30 — Editoval inconnu (08. 10. 2014 21:40)

inconnu
Reputace:   

OK, rozumím už všemu!
Ještě jednou !!!děkuji!!! za vše a téma už považuji za uzavřené a vyřešené.

#18 08. 10. 2014 23:44

jelena
Jelena

↑ inconnu: děkuji za zprávu.

Zápatí