Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer.
Ve škole jsme začali probírat novou látku - kombinatoriku - a já narazil na jeden příklad, jehož řešením si nejsem jistý. Zkontroloval by mi jej někdo, prosím, případně mě nasměřoval?
Zadání:
Určete, kolika způsoby lze na šachovnici 8x8 vybrat dvě různobarevná políčka tak, aby obě neležela ani v témže sloupci, ani v témže řádku.
Moje úvaha byla:
Mám celkem 64 políček. Tzn., že celkově možností by bylo 3906, tedy V(2,64).
Od tohoto celkového počtu možných variací dvou různobarevných políček na šachovnici odečtu:
Protože mám 8 stejných řádků a 8 stejných sloupců (8x2), kde šoupu dvě různobarevná políčka v celkem osmi polích.
Výsledek by tak měl být
Nyní ale řeším, jestli by ve výše uvedeném odečtu nemělo být místo 16 číslo 32, protože mohu kromě variací černé políčko - bílé políčko zahrnout i variace bílé políčko - černé políčko.
↑ Balalajka:
To se mi nezdá.
Vybereš si nějaké černé políčko - to je ..... možností.
Z příslušného řádku i sloupce odstraníš bílá pole - těch je *****
Zůstalo ti _______ bílých polí.
Podle pravidla kombinatorického součinu bude celkový počet ....... krát _______

↑ zdenek1:
1) psal jsem to ve stejnou dobu jako ty
2) i přes velkou úctu k tvým znalostem, to se zavádí cenzura i sem?
↑ marnes:
1) ano, to se stává
2) doufám, že toto není cenzura. Ty jsi poskytl kompletní řešení tam, kde já se ho snažím navést k samostatnému postupu. A to bys neměl dělat.

↑ zdenek1:
Aha, takže když TY dáš řešení, tak je to OK, ale když TY navádíš, tak ostatním komentář zrušíš? Hmmm.
U jiných příkladů, jak si můžeš všimnout, kompletní řešení nedávám, ale u kombinatoriky dle mého je potřeba mnoha vzorových vyřešených. (můj názor)