Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 10. 2014 02:13 — Editoval Toka (08. 10. 2014 02:26)

Toka
Zelenáč
Škola: FEL ČVUT
Pozice: Student
Reputace:   

Coulombův zákon, Intenzita el. pole

Zdravím, nějak si nevím rady s tímto příkladem.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/27967_EMP.png

Neznámá je jak Q, tak E, tak i Fe. Napadlo mě to řešit pomocí úhlu mezi L a osou Y, a zjistit si Fe přes podobnost trojúhelníků, kdy na kuličku působí směrem dolu síla Fg (podobnost s osou Y) a směrem od osy Y síla Fe (podobnost s d), ale odevzdávací systém mi říká, že výsledné Q je špatně, takže je to asi blbost :-)

#2 08. 10. 2014 07:22

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Coulombův zákon, Intenzita el. pole

↑ Toka:
Postup, který navrhuješ, je dobrý. Pokud ti nesedí číselné hodnoty, děláš nejspíš nějakou početní chybu. Tu neodhalíme, dokud sem celý výpočet nenapíšeš.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 08. 10. 2014 12:29 — Editoval rss (08. 10. 2014 15:10)

rss
Zablokovaný
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 

Takéto príklady by mal riešiť počítač. Zabíjajú tvorivého ducha. Vypočítam aspoň niečo:

Hmotnosť guličky m = V . ro = 4/3 pi . r^3 . ro = 4/3 . 3,14  . (0,000 2 m)^3 . 7694 = 0,258.10^-6 kg

Tiaž guličky: G = m . g = 2,5.10^-6 N

Poluhol odtlačenia: alfa = arcsin(d / L) = arcsin(0,17 / 0,79) = 12,4˚

Vodorovná zložka sily: F = G . tan(alfa) = 2,5.10^-6 N . tan(12,4˚) = 0,55.10^-6 N

Odtlačná elektrická sila: F = Q^2 / (4 . pi . epsilon . r^2)
odtiaľ Q = odmocnina(F . 4 . pi . epsilon . r^2)
Q = odm(0,55.10^-6 N . 4 . 3,1415 . 7,389.10^-12 . 0,17^2)
Q = 1,2.10^-9 C

Odpovede:
1) m = 0,258.10^-6 kg ... aj keď pod pojmom hmotnosť si predstavujem niečo iné, a to celkové množstvo hmoty. Treba pripočítať hmotnosť náboja a časticového poľa. Výsledok má byť v Jouleoch. Hmoty je tam viac ako 0,258.10^-6 kg.
2) Q = 1,2.10^-9 C ... radšej si to prepočítaj podľa oficiálneho epsilon, aby si sa nehádal s učiteľom.

#4 08. 10. 2014 18:48

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Samotný výpočet jsem nekontroloval.

Treba pripočítať hmotnosť náboja

Hmotnost náboje je už zahrnutá v té hmotnosti kuličky.

a časticového poľa

Žádné "částicové pole" neexistuje. Už jsi zase napsal nesmysl.

Kup si učebnice fyziky pro střední školy a douč se to.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 08. 10. 2014 19:29 — Editoval Toka (08. 10. 2014 19:33)

Toka
Zelenáč
Reputace:   

Ááá děkuji, zakopaný pes byl samozřejmě v Q^2, kde jsem místo tohoto výrazu použil 2*Q..

Nicméně ještě si nevím rady s elektrostatickým potenciálem v bodě na ose y. Díky!

I E2y mi vychází zvlášně, respektive odevzdávací systém hlásí odchylku 2,4% a ta nevím, kde vznikla. Můj způsob výpočtu byl klasický pro intenzinu násobený dvěma, protože podle wiki je celková intenzita součet přírůstku nábojů, vyšlo mi to 77.09842 V/m

Stejným způsobem jsem se pokusil počítat i ten potenciál, kdy jsem si v tom místě spočítal E a vynásobil vzdáleností. Bez úspěchu.

#6 08. 10. 2014 19:39

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Toka:

Můj způsob výpočtu byl klasický pro intenzinu násobený dvěma

To by mohl být zroj chyby. Intenzity musíš sčítat vektorově a ty intenzity nemjí stejný směr.

#7 08. 10. 2014 19:58

Toka
Zelenáč
Reputace:   

Ale mě přeci zajímá absolutní hodnota intenzity v bodě a ta je skalární, ne?

#8 08. 10. 2014 20:01 — Editoval zdenek1 (08. 10. 2014 20:02)

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Toka:
To ano, ale spočítat ji musíš až z toho vektorového součtu.

Edit: a v zadání máš určit i složky (tj. složky vektoru)

#9 08. 10. 2014 20:09 — Editoval Toka (08. 10. 2014 20:12)

Toka
Zelenáč
Reputace:   

Jj, zrovna to čtu. Tak jestli to chápu dobře, x-ová složka bude nulová a y-ová složka bude dvojnásobek y-složky jedné intenzity spočítané přes alfu a délku (to skalární číslo)?

EDIT: Už mi to vyšlo přesně, ty složky tam nechtěli, to E2y znamená Y složka, takže jsem to pochopil dobře.

Už zbývá jenom ten potenciál, zkusím to zase stejně.

#10 08. 10. 2014 22:15

Toka
Zelenáč
Reputace:   

Bump. S tím potenciálem si vážně nevím rady... Psolední věc, díky.

#11 08. 10. 2014 22:30

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Toka:
Spočítáš potenciál v požadovaném bodě, spočítáš potenciál v závěsu a provedeš příslušnou korekci.

#12 08. 10. 2014 23:29 — Editoval Toka (09. 10. 2014 00:44)

Toka
Zelenáč
Reputace:   

V zadání píšou, že potenciál v závěsu je nulový a že mam zjistit potenciál na ose. Navíc vzoreček jsem našel jako $\varphi = \frac{Q}{4*\Pi *r*\varepsilon }$ , ale náboj může být jenom ve vodivých kuličkách, nikoliv v prázdným bodě.

EDIT: Už jsem na to asi přišel, potenciál v závěsu je považován jako výchozí bod, a pokud se k němu spočte potenciál z bodu 1, vyjde nějakých 30,5 a potenciál k průsečíku s osami 141,5. Já bych odečetl koncový od počátečního, ale to by bylo v mínusu, což se mi nelíbí, a když jsem to vynásobil dvěma (kvůli dvoum bodům), vyšlo to a systém to vzal. Ale proč se to tak dělá, to netuším...

#13 09. 10. 2014 12:10

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Toka:
Proč se to tak dělá, to je celkem prosté:
1. Co se týče výchozího bodu, tak to je z toho důvodu, že potenciál není absolutní, v principu můžeš zjistit jen rozdíl potenciálů. Pro řadu úloh se klade hladina, které přiřadíme nulu, do nekonečna - a proto můžeš najít "vzorečky".

2. Co se týče potenciálu v tomto případě, tak jsi použitím dvou chybných úvah dostal správný výsledek. Už ve starých arabských lékařských knihách se píše, že se jedy opačného účinku mohou navzájem vyrušit. Takže, v tomto případě, když už bys hledal "vzoreček, měl bys hledat "vzoreček" pro elektrické pole dipólu. Když už jsi použil elektrické pole náboje, tak jsi vlastně využil linearitu - můžeš určit pole jednoho náboje, pole druhého náboje a výsledné pole získat součtem těchto polí.
(jen taková zvědavá otázka: To máš na základní kurz fyziky nebo na něco, v čem máte trosky předmětu teorie elektromagnetického pole I?)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#14 09. 10. 2014 16:35

Toka
Zelenáč
Reputace:   

A mohu teda poprosit o konkrétní správné řešení? Z toho už to pochopím.

Je to předmět Elektromagnetické Pole v programu EEM, který je prý v tomto semestru vyhazovací.

#15 10. 10. 2014 00:30

Formol

↑ Toka:
Konkrétní správné postupy jsou dva:
* Spočítáš si příspěvek od každého náboje a výsledek sečteš. Musíš si ale umět obhájit, proč je to možné (princip superpozice) a předpokládám, že použití hrubé síly by bylo u zkoušky hodnoceno menším počtem bodů.
* Uvědomíš si, že máš dva náboje s opačným znaménkem v jisté vzdálenosti od sebe; tedy máš elektrický dipól. No a pole dipólu bys měl umět popsat.

U teorie pole (resp. u elektřiny a magnetismu na fyzice) je problém to, že jde většinou o první kontakt se skutečnou vyšší matematikou při popisu fyzikálních dějů (základní mechanika je spíše hraní si s diferenciálním počtem). To dělá trochu problémy, bohužel jediným řešením je vzít si skripta, papír (spousty papíru), tužku a jet, odvozovat si s autorem, počítat. Jakmile se s tím sžiješ, zjistíš, že ve skutečnosti to není tak hrozné. Bohužel koukám, že nemáte pořádné nové materiály - rozhodně se vyprav do knihovny skripta Teorie elektromagnetického pole I od Novotného nejsou napsané vůbec špatně. Kdyby je náhodou neměli (a tobě by se nechtělo utrácet 233 Kč za druhé vydání), tak se můžeš podívat, jestli nemají Elektřinu a magnetismus od Sedláka a Štolla (je to trochu vyšší level, primárně je určená pro fyziky - ale je to jedna z nejlepších česky psaných fyzikálních knih).

#16 10. 10. 2014 05:41

Toka
Zelenáč
Reputace:   

No to noje řešení bylo principem superpozice, ne? Navíc ty náboje mají stejné znaménko, nikoliv opačné.

Díky, určitě se na oboje scripta podívám.

#17 10. 10. 2014 07:29

Formol

↑ Toka:
Omlouvám se, máš pravdu, tady by dipól jako takový nešel použít. Ano, tvoje řešení je principem superpozice.

#18 22. 10. 2014 17:56

ev-ca
Zelenáč
Škola: gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

dobrý den,potřebuji vyřešit příklad ve vrcholech A,B.D čtverce ABCD o straně 20cm ve vakuu jsou umístěny tři stejné bodové náboje +100nC.Určete intenzitu elektrického pole ve středu čtverce a ve vrcholu C,když má náboj ve vrcholu B opačné znaménko.děkuji

Zápatí