Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nějak si nevím rady s tímto příkladem.
Neznámá je jak Q, tak E, tak i Fe. Napadlo mě to řešit pomocí úhlu mezi L a osou Y, a zjistit si Fe přes podobnost trojúhelníků, kdy na kuličku působí směrem dolu síla Fg (podobnost s osou Y) a směrem od osy Y síla Fe (podobnost s d), ale odevzdávací systém mi říká, že výsledné Q je špatně, takže je to asi blbost :-)
↑ Toka:
Postup, který navrhuješ, je dobrý. Pokud ti nesedí číselné hodnoty, děláš nejspíš nějakou početní chybu. Tu neodhalíme, dokud sem celý výpočet nenapíšeš.
Takéto príklady by mal riešiť počítač. Zabíjajú tvorivého ducha. Vypočítam aspoň niečo:
Hmotnosť guličky m = V . ro = 4/3 pi . r^3 . ro = 4/3 . 3,14 . (0,000 2 m)^3 . 7694 = 0,258.10^-6 kg
Tiaž guličky: G = m . g = 2,5.10^-6 N
Poluhol odtlačenia: alfa = arcsin(d / L) = arcsin(0,17 / 0,79) = 12,4˚
Vodorovná zložka sily: F = G . tan(alfa) = 2,5.10^-6 N . tan(12,4˚) = 0,55.10^-6 N
Odtlačná elektrická sila: F = Q^2 / (4 . pi . epsilon . r^2)
odtiaľ Q = odmocnina(F . 4 . pi . epsilon . r^2)
Q = odm(0,55.10^-6 N . 4 . 3,1415 . 7,389.10^-12 . 0,17^2)
Q = 1,2.10^-9 C
Odpovede:
1) m = 0,258.10^-6 kg ... aj keď pod pojmom hmotnosť si predstavujem niečo iné, a to celkové množstvo hmoty. Treba pripočítať hmotnosť náboja a časticového poľa. Výsledok má byť v Jouleoch. Hmoty je tam viac ako 0,258.10^-6 kg.
2) Q = 1,2.10^-9 C ... radšej si to prepočítaj podľa oficiálneho epsilon, aby si sa nehádal s učiteľom.
Samotný výpočet jsem nekontroloval.
Treba pripočítať hmotnosť náboja
Hmotnost náboje je už zahrnutá v té hmotnosti kuličky.
a časticového poľa
Žádné "částicové pole" neexistuje. Už jsi zase napsal nesmysl.
Kup si učebnice fyziky pro střední školy a douč se to.
Ááá děkuji, zakopaný pes byl samozřejmě v Q^2, kde jsem místo tohoto výrazu použil 2*Q..
Nicméně ještě si nevím rady s elektrostatickým potenciálem v bodě na ose y. Díky!
I E2y mi vychází zvlášně, respektive odevzdávací systém hlásí odchylku 2,4% a ta nevím, kde vznikla. Můj způsob výpočtu byl klasický pro intenzinu násobený dvěma, protože podle wiki je celková intenzita součet přírůstku nábojů, vyšlo mi to 77.09842 V/m
Stejným způsobem jsem se pokusil počítat i ten potenciál, kdy jsem si v tom místě spočítal E a vynásobil vzdáleností. Bez úspěchu.
Můj způsob výpočtu byl klasický pro intenzinu násobený dvěma
To by mohl být zroj chyby. Intenzity musíš sčítat vektorově a ty intenzity nemjí stejný směr.
Jj, zrovna to čtu. Tak jestli to chápu dobře, x-ová složka bude nulová a y-ová složka bude dvojnásobek y-složky jedné intenzity spočítané přes alfu a délku (to skalární číslo)?
EDIT: Už mi to vyšlo přesně, ty složky tam nechtěli, to E2y znamená Y složka, takže jsem to pochopil dobře.
Už zbývá jenom ten potenciál, zkusím to zase stejně.
V zadání píšou, že potenciál v závěsu je nulový a že mam zjistit potenciál na ose. Navíc vzoreček jsem našel jako
, ale náboj může být jenom ve vodivých kuličkách, nikoliv v prázdným bodě.
EDIT: Už jsem na to asi přišel, potenciál v závěsu je považován jako výchozí bod, a pokud se k němu spočte potenciál z bodu 1, vyjde nějakých 30,5 a potenciál k průsečíku s osami 141,5. Já bych odečetl koncový od počátečního, ale to by bylo v mínusu, což se mi nelíbí, a když jsem to vynásobil dvěma (kvůli dvoum bodům), vyšlo to a systém to vzal. Ale proč se to tak dělá, to netuším...
↑ Toka:
Proč se to tak dělá, to je celkem prosté:
1. Co se týče výchozího bodu, tak to je z toho důvodu, že potenciál není absolutní, v principu můžeš zjistit jen rozdíl potenciálů. Pro řadu úloh se klade hladina, které přiřadíme nulu, do nekonečna - a proto můžeš najít "vzorečky".
2. Co se týče potenciálu v tomto případě, tak jsi použitím dvou chybných úvah dostal správný výsledek. Už ve starých arabských lékařských knihách se píše, že se jedy opačného účinku mohou navzájem vyrušit. Takže, v tomto případě, když už bys hledal "vzoreček, měl bys hledat "vzoreček" pro elektrické pole dipólu. Když už jsi použil elektrické pole náboje, tak jsi vlastně využil linearitu - můžeš určit pole jednoho náboje, pole druhého náboje a výsledné pole získat součtem těchto polí.
(jen taková zvědavá otázka: To máš na základní kurz fyziky nebo na něco, v čem máte trosky předmětu teorie elektromagnetického pole I?)
↑ Toka:
Konkrétní správné postupy jsou dva:
* Spočítáš si příspěvek od každého náboje a výsledek sečteš. Musíš si ale umět obhájit, proč je to možné (princip superpozice) a předpokládám, že použití hrubé síly by bylo u zkoušky hodnoceno menším počtem bodů.
* Uvědomíš si, že máš dva náboje s opačným znaménkem v jisté vzdálenosti od sebe; tedy máš elektrický dipól. No a pole dipólu bys měl umět popsat.
U teorie pole (resp. u elektřiny a magnetismu na fyzice) je problém to, že jde většinou o první kontakt se skutečnou vyšší matematikou při popisu fyzikálních dějů (základní mechanika je spíše hraní si s diferenciálním počtem). To dělá trochu problémy, bohužel jediným řešením je vzít si skripta, papír (spousty papíru), tužku a jet, odvozovat si s autorem, počítat. Jakmile se s tím sžiješ, zjistíš, že ve skutečnosti to není tak hrozné. Bohužel koukám, že nemáte pořádné nové materiály - rozhodně se vyprav do knihovny skripta Teorie elektromagnetického pole I od Novotného nejsou napsané vůbec špatně. Kdyby je náhodou neměli (a tobě by se nechtělo utrácet 233 Kč za druhé vydání), tak se můžeš podívat, jestli nemají Elektřinu a magnetismus od Sedláka a Štolla (je to trochu vyšší level, primárně je určená pro fyziky - ale je to jedna z nejlepších česky psaných fyzikálních knih).
dobrý den,potřebuji vyřešit příklad ve vrcholech A,B.D čtverce ABCD o straně 20cm ve vakuu jsou umístěny tři stejné bodové náboje +100nC.Určete intenzitu elektrického pole ve středu čtverce a ve vrcholu C,když má náboj ve vrcholu B opačné znaménko.děkuji