Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, počítal jsem s L'Hospitalovo pravidlem a přemýšlel jsem, proč nejde použít pro limitu v nekonečnu pro
, po derivaci mám, že limita je rovna
, což je asi nesmysl. Pravděpodobně jsem udělal chybu v předpokladu, kde prosím vás je?
Zdravím,
↑ Vašek: chyba v předpokladu je v podmínce pro použití l´Hospital (předpokládám, že podmínky znáš). Co můžeme říci o funkci sin(x) v nekonečnu (i pro kolegu Jakuba1 - kolega směruje limitu jinam)? Děkuji.
↑ Vašek:
také děkuji. Použití l´Hospital vyžaduje předpoklad "neurčitých výrazů" (zejména 0/0 nebo oo/oo) a další předpoklady - viz odkaz. Ve Tvém případě již není splněn předpoklad neurčitého výrazu (sin(x) směrem do nekonečna se neustále mění od -1 do +1.
Také přesunu do VŠ, od odborně zdatnějších kolegů se snad dostane dalšího komentáře. Děkuji.
↑ jelena:
stačí aj iba
bez ohľadu na existenciu a hodnotu limity čitateľa a menovateľa. tu ide o to, že veta tvrdí, že ak limita podielu derivácii existuje tak aj pôvodná limita existuje a tieto limity sa rovnajú nehovorí nič o prípade keď limita podielu derivácií neexistuje môžu existovať funkcie kde limita existuje ale limita podielu derivácii neexistuje (príklad našiel napríklad zakladateľ témy, lebo pôvodná limita existuje a rovná sa 0 (súčin ohraničenej funkcie a funkcie s limitou 0), ale limita podielu derivácií neexistuje)
↑ jarrro:
Zdravím a děkuji (proto byl přesun na VŠ, aby kolega byl svěřen do odbornějších rukou). Chtěla jsem původně dat odkaz na wikipedii, ale přišlo mi to nepříliš učesané a přehledné. Vede to však na odkaz, kde je o
pohovořeno také (v pěkném tonu) - druhá polovina textu, po čáře.
No v každém případě platí, co jsi napsal v Rychlokurzu
Jarrro napsal(a):
V praxi sa hlavne kvôli predchádzajúcej poznámke väčšinou snažíme L'Hospitalovi vyhnúť a radšej použiť iné metódy
což tady:
pôvodná limita existuje a rovná sa 0 (súčin ohraničenej funkcie a funkcie s limitou 0)
Děkuji, označím za vyřešené.
Pozdravujem ↑ jelena:,
Odkaz na wikipediu je niekedy dobra vec, ale nie vzdy.
V tomto pripade citatel najde tiez vela zaujimaveho ak si precita na viac napr. aj en, fr verzie...
Pochopitelne v pouziti nejakeho pravidla je nevyhnutne aby vsetki predpoklady boli splnene. Ak to nie je tak, tak je uplne nelogicke vyhlasit, ze sa pouziva pravidlo, ktoreho podmienky neboli splnene.
Tu ↑ jelena: bolo zobrate dobre rozhodnutie o ukonceni vlakna, i ked by este lepsie by bolo ho uzamknut.
↑ vanok:
Zdravím a děkuji za doplnění, odkazy (a nejen na Wikipedii, ale i na papírové knihy) beru s rezervou (a také obvykle proklepávám více odkazů, než umístím). Wikipedie je jen pohodlná forma + kolega Jarrro již wikipedii opravoval, za co děkuji. Třeba by opravil opět, pokud by byl vyloženě nesmysl v něčem podstatném.
Doufám, že můžeme nechat jen jako vyřešené.
Pozdravy ↑ jelena:,
Tu ↑ Vašek: problem je v tom, ze nie su overenie podmienky danej vety. A napriek tomu autor textu je prekvapeny, ze mu to nedalo odpoved ktoru dufal.
Jedina vec na co moze sluzit toto vlakno je: ak hypotezy nejakej vety nie su overene, tak necakajte, ze vam moze nieco dokazat!
Stránky: 1