Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2014 20:49

Jakub1
Reputace:   

Kombinatorika

Dobrý večer, mohol by sa mi niekto pozrieť na moje riešenie nasledovného príkladu? Vôbec si nie som istý. Prípadne by ste mohli navrhnúť jednoduchší postup.

"V depe je 5 lôžkových, 7 jedálenských a 20 obyčajných/osobných vagónov. Koľko súprav s 5 vagónmi môžem vytvoriť, ak A) záleží na poradí vagónov; b) nezáleží na poradí vagónov. Vagóny z jednej kategórie sú všetky rovnaké, teda ich nemožno rozlíšiť."

Moje riešenie:

a) Musí platiť diofantická rovnica $x+y+z=5; x,y,z\in \mathbb{N}^0$, kde $x$ je počet lôžkových, $y$ jedálenských a $z$ osobných. Táto rovnica má práve 21 riešení – usporiadaných trojíc, pretože $C’(3,5)=21$.

Teda ak mám napríklad riešenie $[0,0,5]$, tak počet možností je: $C(20,5)$; ak $[0,1,4]$, potom $C(7,1)\cdot C(20,4)\cdot \frac{5!}{4!\cdot1!}$; ak $[1,2,2]$, tak $C(5,1)\cdot C(7,2)\cdot C(20,2)\cdot \frac{5!}{2!\cdot2!\cdot1!}$, atď... Celkové riešenie je potom suma-sumárum všetkých takýto riešení? (Nebudem to vyjadrovať číselne, ale ide mi o princíp riešenia, je správny?)

b) Rovnaká úvaha ako v a), ale budem iba vyberať z usporiadaných trojíc, nebudem ich permutáciami zoraďovať. Teda, pre $[1,3,1]$ bude počet možností $C(5,1)\cdot C(7,3)\cdot C(20,1)$, atď... Celkové riešenie je opäť suma-sumárum všetkých takýchto parciálnych riešení.

Sú moje úvahy a riešenia správne? Vedel by niekto postupovať jednoduchšie? Ďakujem.

#2 11. 10. 2014 15:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Kombinatorika

Zdravím,

jednodušší (?) řešení je přímo použití kombinatoriky s opakováním - viz kolega Zdeněk. Ale kolega LukášM. před časem ukázal, proč není dobré jen použití vzorců (a Tvá úvaha i tomu přístupu odpovídá), tak přesunu do zajímavých, zda by někdo z kolegů nepodiskutoval přímo nad Tvou úvahou. Děkuji.

#3 11. 10. 2014 16:39

Jakub1
Reputace:   

Zdravím,

podľa mňa je táto úloha zadaná celkom vágne. Čo si o nej myslíte?

Otázkou ostáva, či nám ide len o vybratie 5 vagónov z nejakého dostatočného počtu vagónov (vtedy sa uplatní kombinatorika s opakovaním – nezáleží nám na výbere z jednotlivých množín) alebo nám záleží aj na výbere z jednotlivých množín vagónov (teda nám záleží aj na tom, koľko máme možností výberu $k$ vagónov z $n$). Prípadne do akej miery môžeme považovať 2 vagóny za rovnaké z fyzikálneho aj z filozofického hľadiska. Teraz sa táto úloha stáva skôr filozofickou ako matematickou, pretože matematické hľadisko sa stáva triviálnejším ako filozofické.

#4 11. 10. 2014 17:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Jakub1:

Také pozdrav,

že vagony v množině "stejných vagonů" jsou stejné, to je v zadání:

Vagóny z jednej kategórie sú všetky rovnaké, teda ich nemožno rozlíšiť."

zde bych nenašla důvod pro nejasnost. Máme soubor LLLLL, JJJJJJJ, VVVV...VV (stejně tak můžeme mít barevné (ale jinak nerozlišitelné) kuličky -  5 bílých, 7 zelených, 20 červených). Jediné upřesnění (nebo čeho si všimnout), které by bylo potřeba, že není požadavek, aby v soupravě byl od každého typu vagonu alespoň jeden. Tedy souprava LLLLL je v pořádku (atd.).

Diskuse s kolegy ale bude více užitečná.

Zápatí