Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 10. 2014 10:17

358675
Zelenáč
Reputace:   

Průnik vzorů zobrazení vs. vzor průniku zobrazení

http://www.imageupload.co.uk/images/2014/10/13/2c9Fgd.png
Tady zadání rozumím, tedy, vysvětlení zobrazení s jakým si znázorněním bublin a šipek... to se mi do hlavy nějak moc nedostalo, prostě mi to nepřipadá intuitivní. Za to rozumím znázornění jako funkce, že z osy X "zobrazuji" na osu Y.

Ale nemůžu přijít na žádný pěkný důkaz, tak jsem na to šel metodou brute force s tím že pak si z toho nějaký pěkný důkaz vyvodím. Vypsal jsem si různé funkce (prosté, na a bijektivní) a pro každé možné výsledky průniku C a D (tzn. C=D$C\cap D = C = D$, C je podmnožinou D $C\cap D = C$, C a D nemají žádné společné prvky $C\cap D = \emptyset $ nebo mají nějaké společné prvky $C\cap D = A, A=\{x\in C,y\in D|A=x\in C\wedge y\in D\}$, a nebo protože jsme v R tak průnik C a D jsem ještě rozdělil na výsledek s otevřeným(i) intervalem nebo uzavřeným) jsem si vypsal možné výsledky průniku, tak mi (nevím jestli správně) vyšlo že tvrzení o průnicích je pravdivé.

Ale důkaz pěkný mi z toho žádný nevylezl, vlastně ani nepěkný důkaz mi z toho nevylezl. A protože to bylo hrozně moc manuální práce tak jsem se rozhodl že to pro sjednocení už opakovat nebudu, protože tam přece musí být nějaký hezčí způsob.

#2 14. 10. 2014 10:36 — Editoval jarrro (25. 09. 2019 12:24)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Průnik vzorů zobrazení vs. vzor průniku zobrazení

množiny sa rovnajú práve vtedy keď každý predmet patrí do jednej práve vtedy keď patrí do druhej
teda napríklad zjednotenie
$x\in f^{-1}{\(C\cup D\)}\Leftrightarrow f{\(x\)}\in C\cup D\Leftrightarrow \(f{\(x\)}\in C\vee f{\(x\)}\in D\)\Leftrightarrow\nl\Leftrightarrow\(x\in f^{-1}{\(C\)}\vee x\in f^{-1}{\(D\)}\)\Leftrightarrow x\in f^{-1}{\(C\)}\cup f^{-1}{\(D\)}$
podobne s prienikom

MATH IS THE BEST!!!

#3 14. 10. 2014 12:00

358675
Zelenáč
Reputace:   

Re: Průnik vzorů zobrazení vs. vzor průniku zobrazení

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/80763_4.png
Díky moc, že mě to nenapadlo... Takhle jsem tedy napsal řešení.

Zápatí