Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebuju pomoct s následujícím příkladem:
Kolika způsoby lze rozesadit kolem kulatého stolu šest studentů (po dvou ze tří různých škol) tak, aby žádní dva spolužáci neseděli vedle sebe? (Rozesazení, která na sebe přejdou pootočením stolu, považujeme za stejná.)
studenty označím AA BB CC - podle fakult.
počet včech možností rozesazení: 
... množina, kde AA sedí vedle sebe... studenti jsou rozlišitelní, takže je označím
a 
takových možností je 
takových možností je teky 

U
a
je to stejně 

4 možné kombinace
a 
a 
a 
a 
U každéé kombinace
možností, celkem tedy
U dalších je to stejně, takže 

8 možností
a
a 
a
a 
a
a 
a
a 
a
a 
a
a 
a
a 
a
a 
U každé možnosti 3! způsobů, celkem 

Řešením by mělo být
. Podle výsledků to má však být 32. Kde je má úvaha špatná?
↑ kulicka:
Zdravím,
podle zadání to vypadá spíše tak, že máš každé škole "přidělit dvě židle" a je už jedno, kdo kde sedí. Tedy řekl bych, že z pohledu úlohy jsou žáci nerozlišitelní.
↑ kulicka:
Hele a to si pochopil ze zadání nebo až z mého postupu, který je správný (?) a toho, že výsledky nesedí.
Protože student je snad vždy rozlišitelný (nějak vypadá, má jméno, ...) třeba od takových kuliček, kde je jedna jako druhá a je fuk, kterou si vyberu.
↑ kulicka:
To jsem pochopil ze zadání, jde o rozsazení podle škol, ne podle toho, kde je Petr a kde Pavel. Je chybou si do zadání něco domýšlet, protože je to "filozoficky správně";-)
↑ zdenek1:
Ano, vzhledem k rozdílnému chápání úlohy.
Pokud je to tak jak píše ↑ Formol:, tak je to 
Lepší?
↑ kulicka:
Nikoli, je to tak, jak píseš ty. Ve všech civilizovaných zemích jsou lidé rozlišitelní.
Do příspěvku #6 jsem přidal řešení
↑ zdenek1:
Já jsem si to taky myslela, no. Tak snad to tak bude...
Můžeš ke svému řešení prosím přidat nějaký komentář. Nějak tomu nerozumím. Předem dík.
↑ kulicka:
Všech usazení je 
aspoň jedna dvojice vedle sebe: Vyberu jednu dvojici ze tří-
, mám pět rozlišitelných prvků ->
uspořádání, vzhledem k záměně
je vše "krát dvě"
aspoň dvě dvojice vedle sebe: Vyberu dvě dvojice ze tří-
, mám 4 rozlišitelné prvky ->
a
je vše "krát dvě krát dvě"
aspoň tři dvojice vedle sebe: Vyberu tři dvojice ze tří-
, mám tři rozlišitelné prvky ->
a
a
je vše "krát dvě krát dvě krát dvě"
a pak PIE
zdenek1 napsal(a):
↑ kulicka:
aspoň jedna dvojice vedle sebe: Vyberu jednu dvojici ze tří-, mám pět rozlišitelných prvků ->
je vše "krát dvě"
Nerozumím tomuto: mám pět rozlišitelných prvků ->
Jak se na to přišlo?
Já jsem si myslela, že je to 
Ty permutace mi u počtu všech řešení sedí, tak jsem čekala, že jsou OK, ale asi ne. Jak to tedy je? Ta úvaha mi asi nějak uniká.
zdenek1 napsal(a):
Nikoli, je to tak, jak píseš ty. Ve všech civilizovaných zemích jsou lidé rozlišitelní.
Nebylo by vhodné argumentovat korektně? Pokud jsem zadání pochopil špatně ve smyslu "každá škola dostane dvě židle", stane se. Ale takovýto "argument" je možná vtipný, ale z pedagogického hlediska je to zvrácenost nabádájící k tomu, aby si studenti upravovali zadání podle vlasních dojmů a nápadů...
↑ zdenek1:
Fajn, klidně to příště zařadím níž. Nemám tady v tom nejlepší základy no, tak jsem se dovolila zeptat. Snad to není taková chyba.
Jinak mám pocit, že tvůj PIE je nějaký jiné než můj, resp. asi jevy označuješ jinak než jsem zvyklá - nevadí.
Díky.
Stránky: 1