Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2014 02:07

1276503
Zelenáč
Reputace:   

Pravidla sumace (a limita)

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/74839_2014-10-26_00-06-24.png

Je jasné že jde o podíl dvou polynomů. Tak první co mě napadlo, protože s takovýmhle ... zápisem se dá těžko pracovat, přepsat si to na sumy a pak použít aritmetiku sum. Takže jsem si to přepsal na $\lim_{n\to\infty }\frac{\Sigma_{k=n}^0 a_kn^k}{\Sigma_{l=z}^0 b_ln^l}$ Protože členy polynomu se v zadání sčítají od největšímu k nejmenšímu tak jsem to napsal takhle. Ale nebyl jsem si jistý jestli to je to samé jako sčítat od nuly, sice sčítání je komutativní ale ten zápis jsem mohl zašmudrchat. A moje obavy mi potvrdil wolfram alpha, viz.

Takže moje první otázka je 1. Proč neplatí //forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/80179_2014-10-26_01-35-57.png? Sčítat 1+2+3...+n a n+n-1+...3+2+1 je přece to samé!

Moje druhá otázka je k řešení úlohy. Svádím boj s pokušením to řešit prostě tak jak jsme to dělali na střední. Vždyť se mi zdá, od oka, že je jasné že to má tři řešení, pokud k<l tak výsledek je v podstatě $\lim_{x\to\infty }\frac{1}{x} = 0$. V případě k>l $\lim_{x\to\infty }\frac{x^n}{x} = \infty $ a v případě k=l od oka odhaduju že x-y se "limitově vykrátí" (eg. jejich limitou bud nula) a výsledek bude podíl vytknutých koeficientů polynomů, tedy něco jako $\lim_{n\to\infty }\frac{a_0+a_1+\ldots +a_k}{b_0+b_1+\ldots+b_l} = \frac{a_0+a_1+\ldots +a_k}{b_0+b_1+\ldots+b_l}$.

No ale v zadání je napsáno že všechna tvrzení máme matematicky zdůvodnit. A že můžeme používat věty z přednášky či cvičení když si ověříme předem její předpoklady. No klasika :) Jenomže já na přednášce (z obhajitelných důvodů) nebyl, a na cvičení jsme to řešili stylem:

nebo

Což mi sice vágně, vzdáleně připomíná definici limit ze střední, a ono to vypadá rozumně, ale stejně mi to neleze do hlavy. Ještě mám definici z literatury k přednášce, ale pán přednášející je sice neobyčejně bystrá a nadaná hlava, ale s pedagogickými schopnostmi a schopností nějak rozumně, eh KISS, předávat informace nenarodil. Tady je hm "matematicko-encyklopedická" definice z literatury:

Našel jsem i mnohem hezčí vysvětlení v jiné literatuře (ono to dává smysl, když si představím ten graf jak se to blíží k té limitě, a to epsilon je nějaké hrozně malé číslo, no prostě jak jsme si to říkali na střední, ale do definice nahoře to moc nezapadá), ale k pochopení téhle mi to nijak nepomohlo. Vždycky když si myslím že jsem to pochopil tak zjistím že to vlastně nechápu protože pak z toho stejně nedokážu vymyslet onen postup ze cvičení.

No zkrátka má druhá otázka: 2. Mohli by jste mi prosím přeložit někdo přeložit tu definici na snazší pochopení? Popř. popsat postup a logiku v postupu ze cvičení?

Děkuju moc krát předem za rady :)

#2 26. 10. 2014 02:27

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Pravidla sumace (a limita)

1276503 napsal(a):

[url]Vždyť se mi zdá, od oka, že je jasné že to má tři řešení, pokud k<l tak výsledek je v podstatě $\lim_{x\to\infty }\frac{1}{x} = 0$. V případě k>l $\lim_{x\to\infty }\frac{x^n}{x} = \infty $ a v případě k=l od oka odhaduju že x-y se "limitově vykrátí" (eg. jejich limitou bud nula) a výsledek bude podíl vytknutých koeficientů polynomů, tedy něco jako $\lim_{n\to\infty }\frac{a_0+a_1+\ldots +a_k}{b_0+b_1+\ldots+b_l} = \frac{a_0+a_1+\ldots +a_k}{b_0+b_1+\ldots+b_l}$.

Ahoj, v prvním případě souhlasím, jen používej stejné značení (vím že pro x to je to samé), ale bylo by lepší říkat:
$\lim_{n\to\infty }\frac{1}{n}=0$ pokud se bavíme o limitách posloupností, nikoliv funkcí.

U druhého ale nesouhlasím.
Pokud se bude k = l tak limita:
$\lim_{n\to\infty }\frac{a_kn^{k}+a_{k-1}n^{k-1}+\ldots +a_1n+a_0}{b_ln^l+b_{l-1}n^{l-1}+\ldots+b_1n+b_0} $ kde k = l bude vlastně po vytknutí dominantního členu:
$\lim_{n\to\infty }\frac{n^{k}(a_k++\frac{a_{k-1}}{n}+\ldots +\frac{a_1}{n^{k-1}}+\frac{a_0}{n^k})}{n^l(b_l+\frac{b_{l-1}}{n}+\ldots+\frac{b_1}{n^{l-1}}+\frac{b_0}{b^l})}=\frac{a_k}{b_l} $
A nikoliv součet všech koeficientů. Pouze podíl koeficientů u dominantních členů.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 26. 10. 2014 02:41

1276503
Zelenáč
Reputace:   

Re: Pravidla sumace (a limita)

Jo máš pravdu :) Na moji obhajobu, to byl fakt odhad :) To počítání limity v tom stylu jak jsem zmiňoval, nevíš o tom něco?

Zápatí