Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřeboval bych poradit s následujícím integrálem...
.
Zkusil jsem na to jít přes následující substituci:
,
,
.
Po postupných úpravách jsem se dopracoval k:
.
Teď jsem se sekl.
Ale zřejmě to povede jakýmsi způsobem k použití vzorce:
.
Jen nevím, jak se k tomu dopracovat.
Nebo se na to dá jít i (úplně) jinak???
OK, to mi moc pomohlo, díky.
Takže ta primitivní funkce jest:
.
No a ještě potřebuji pomoc s tímto.
Když jsem měl na začátku daný ne neurčitý, ale určitý integrál:
.
Tak nevím, jak určit:
.
Vůbec mi to nevychází. Má to vyjít !
Wolfram mi to tak taky hází. ()
MAW mi to však háže 0, což "je špatně".
Já sám nevím, jak to spočítat.
Tohle: bych si možná mohl napsat pouze jako , ne? (Odtud bych se dopracoval k .)
Ale co to "druhý"?
Když to počítám na kalkulačce nebo na netu, tak mi to háže samé nuly, takže nevím, jak se dopracovat k těm výsledným .
Zdravím,
↑ inconnu: podívala jsem se na historii MAW (a také na WA) - v tom může být problém s jinak zavedenou definici v jednotlivých programech (případně se sudosti/lichosti - teď ale nevidím, kde by se to projevilo). Zkusím projít ručně (ale nebude to hned) :-) Případně bychom nahlásili v místní sekci podpory MAW.
Vidí něco kolega ↑ Bati:? Děkuji.
↑ jelena:↑ inconnu:
Po tom částečném vydělení tam vyjde konstanta . Tu je samozřejmě nejjednodušší zintegrovat zvlášť a dostat . Pokud budeme mechanicky pokračovat ve výpočtu pomocí MAW, tahle konstanta se vrátí zpátky do zlomku a na konci logicky vyjde .
Druhý problém je v tom, že "primitivní funkce" není spojitá v bodě , takže zde je potřeba slepit a zde dostaneme to chybějící , neboť arkustangens "poskočí" o celý svůj obor hodnot, tedy o .
↑ Bati:
Zdravím a děkuji. Já jsem se dívala přímo na vložení kolegy (bez úpravy) - kde MAW dává 0. Pokud mu předložím úpravu, tak dává (což je výsledek pro (jak jsi napsal).
"Kritický výsledek" je zde. Na toto se zeptám (později) v sekci CAS (kam vede podpora MAW). Spíš pokud mohu poprosit k praktickému ručnímu výpočtu:
Druhý problém je v tom, že "primitivní funkce" není spojitá v bodě , takže zde je potřeba slepit a zde dostaneme to chybějící , neboť arkustangens "poskočí" o celý svůj obor hodnot, tedy o .
pokud kolega zavede substituci , v kterém okamžiku (a jak při výpočtu určitého integrálu) má zohlednit, že tuto substituci má pouze na? Děkuji.
↑ jelena:
Zohlednit to má tak, že si musí uvědomit, že daný výpočet primitivní funkce je korektní pouze na jistých intervalech.
Podrobněji:
Protože substituce je definovaná pouze na intervalech , musíme se při výpočtu primitivní funkce omezit na některý z těchto intervalů. Na tomto intervalu tedy provedeme daný výpočet. Je zřejmé, že tento výpočet proběhne na každém intervalu výše stejně, ovšem příslušné integrační konstanty jsou v tuto chvíli libovolné. Ze zadání víme, že existuje primitivní funkce na celém R, která musí být spojitá, takže dostáváme podmínky na integrační konstanty. Nám stačí zjistit, jak vypadá na , proto stačí spočítat jednostranné limity v bodě a spojitě napojit.
↑ inconnu:
Na mi vyjde primitivní funkce , na pak . Platí , . Zvolím-li např. a , pak tyto funkce "na sebe napojím" a tuhle spojenou funkci nazvu primitivní funkci na celém .
Říká se tomu "lepení", pojem "spojité napojování" je zavádějící, protože nám nezáleží na hodnotě funkce v napojovaném bodě, ale jen na jejím chování v okolí.
Stránky: 1