Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte mám problém ktorý ma dosť súry máme tu pravouhlí trojuholník kde poznáme iba preponu ktorej dlžka je 3 . odvesny teda strany a,b zvieraju pravý uhol , nič viac nepoznám ako sa dostanem k výpočtu tých dvoch strán ? mohli by ste mi to niekto vyriešiť ? podla proramu sú dlžky strán a=2,55 a b=1,68 avšak potrebujem aj ten postup výpočtu , tak ako by ste to riešili ? malo by to byť niečo ako 3*cos(
) a 3*sin$\alpha možet emi niekto v skratke odovodnit postup a napísať ho ?
↑ Jj: je to presne výpočet toho trojuholníka ktorý ste mi včera pomáhal pri tých asymptotých hyperboly . len neviem prísť nato ako ste sa k tomu výsledku dopracoval v tom obrázku čo ste pridal bol takýto postup no neviem vôbec prísť nato ako ste to spočítali :)
↑ ProstěJá: tu je odkaz na celý príklad http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=78063 v predposlednom príspevku je vložený obrázok a práve z toho obrázka je ten trojuholník
↑ blaider:
Aha. Takže vy ještě z minulé ulohy znáte tg(alfa) - ze směrnicového tvaru asymptoty určíte tg(alfa), odtud alfa, cos(alfa) a sin(alfa).
Ke kuželosečkám jsme ještě nedošli a moc tomu nerozumím, ale jsem si jistý, že jen z délky přepony trojúhelník nespočítáš. Může být např. rovnoramenný a odvěsny by byli dlouhé přibližně 2,12 cm, nebo může platit a = 1 cm a následně b = 2.83. Může platit obojí stejně jako nekonečno dalších možných řešení, bez dalšího rozměru nebo vztahu se to nedá určit.
E: To už by dávalo smysl :)
↑ blaider:
Ne - pozor. 
Vy hledáte úhel (alfa), jehož tangens = 0.667, což platí pro alfa = 33.7°: tg(33.7°) = 0.667