Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 11. 2014 09:25

kotik16
Zelenáč
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Konstrukce hypocykloidy

Dobrý den, omlouvám se za znovupřidání tohoto tématu, ale potřeboval bych alespoň trochu popostrčit v tomto konkrétním příkladě :
Je dán hypocykloidální pohyb hybnou polodií h (střed Oh[0,40], poloměr rh=40) a pevnou polodií p (střed Op[0,0], poloměr rp=80).
Sestrojte trajektorie bodů M[50,90] , P[-20,40] a v jejich obecných bodech tečny.

bohužel umím sestrojit pouze prostou hypocykloidu ale u trajektorii elips po kterých se pohybují tyto dva body vždy selžu. Dokázal by mi někdo poradit postup pro vyřešení? Děkuji.

#2 02. 11. 2014 20:22

Emca21
Reputace:   

Re: Konstrukce hypocykloidy

Zkus popsat tvůj postup. Tento typ příkladů jsem řešil sice dávno, ale snad se rozpomenu a pomůžu, když se nikdo nehlásí.

Miluju veci, kterym nerozumim!
Miluju matematiku!

#3 02. 11. 2014 22:36

kotik16
Zelenáč
Škola: VUT
Reputace:   

Re: Konstrukce hypocykloidy

Normalne si sestrojim zadani. Hybnou polodii si rozdelim na 8 stejnych casti. Dale delam kruznice ze stredu pevne polodie. Jedna ktera prochazi stredem hybne polodie a dalsi tak aby prochazely body, ktere vznikly na hybne polodii. Dale udela ratifikaci oblouku a velikost nanesu 8x na kruznici cili se mi vyplni 180 stupnovy uhel. Dal postupuju tak ze dellam pruniky jednotlivych poloh hybne polodie se soustrednyma kruznicema v bode Op.  Ten postup se nejak jmenujne ale na nazev si vezpomenu. Rikam ze to umim sestrojit pouze pro prostou hypocykloidu ale jak jsou body mimo nebo uvnitr tak jsem v pasti  ↑ Emca21:

Zápatí