Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, omlouvám se za znovupřidání tohoto tématu, ale potřeboval bych alespoň trochu popostrčit v tomto konkrétním příkladě :
Je dán hypocykloidální pohyb hybnou polodií h (střed Oh[0,40], poloměr rh=40) a pevnou polodií p (střed Op[0,0], poloměr rp=80).
Sestrojte trajektorie bodů M[50,90] , P[-20,40] a v jejich obecných bodech tečny.
bohužel umím sestrojit pouze prostou hypocykloidu ale u trajektorii elips po kterých se pohybují tyto dva body vždy selžu. Dokázal by mi někdo poradit postup pro vyřešení? Děkuji.
Normalne si sestrojim zadani. Hybnou polodii si rozdelim na 8 stejnych casti. Dale delam kruznice ze stredu pevne polodie. Jedna ktera prochazi stredem hybne polodie a dalsi tak aby prochazely body, ktere vznikly na hybne polodii. Dale udela ratifikaci oblouku a velikost nanesu 8x na kruznici cili se mi vyplni 180 stupnovy uhel. Dal postupuju tak ze dellam pruniky jednotlivych poloh hybne polodie se soustrednyma kruznicema v bode Op. Ten postup se nejak jmenujne ale na nazev si vezpomenu. Rikam ze to umim sestrojit pouze pro prostou hypocykloidu ale jak jsou body mimo nebo uvnitr tak jsem v pasti ↑ Emca21: