Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ dry92:
Vypocital jsem jiz nekolik desitek prikladu s derivaci a nemel jsem problem, ale proste u techto dvou jsem se zasekl. Clovek obcas potrebuje nakopnout a chyti se. Nepatrim mezi ty osoby, ktere si sem davaji komplet domaci ukol, ale jdu sem, jen kdyz proste nevim.
Tento komentar mi fakt nepomohl.
Ahoj A1,
jsou to složené funkce, u obou příkladů použiješ vzorec pro derivaci složené funkce
V prvním příkladě to bude následovně:
1. použití vzorce pro složenou funkci a derivaci exponencionální funkce
2. zkrácení
Jen pro lepší pochopení, abychom jen nederivovali pomocí vzorců, []´ =
.ln(2) se odvodí z tzv. logaritmického derivování. Jde o to, že logaritmus je definována takto:
y = ln(x) <=> = x
a odtud .
Takže .
No a potom v derivaci to vypadá takto:
No a tohle taky můžeš použít, když si uvědomíš, že:
a dále už jen to logaritmický derivování.
Podobně ten druhý příklad...
Zobrazení derivace nějak hapruje, ale to už dáš dokupy sám...
Pánové, děkuji Vám oběma za podanou pomocnou ruku. U prvního příkladu mám díky Vám zcela jasno. U druhého jsem postupoval správně z hlediska derivací, ale opakovaně jsem dělal chybu v následné algebraické části. Teď jsem si ji našel :)
Zdravím,
↑ RadekHampl:
pro zápis derivace - dovolím si citovat pár typofrafických připomínek :-). Potom "nehapruje" (jinak "haprování" je třeba nahlašovat).
↑ A1+: to je dobře, že se všechno našlo, pro kontrolu postupu lze také používat MAW. Označím za vyřešené.
↑ jelena:
no ten méně vhodný zápis jsem nepoužil, vždy značka derivace byla mimo závorek i když připouštím, použil jsem ' . Ale jinak děkuji, budu spíše volit prime...
A dále děkuji za upozornění na nahlašování, nejsem tu dlouho (respektive jsem se tu dlouho zase neukázal), tak mi některé povinnosti unikly. Mrknu na to...