Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jelena: splněno - téma je zaměřeno na problém roznásobení závorek
v příspěvku 5 napsal(a):
Měl bych se asi vrátit na základku a zopáknout si násobení mnohočlenů :D
Zdravím
Můžete mi prosím někdo spočítat determinant matice na obrázku? Pokud možno s detailním roznásobením jednotlivých členů a hlavně těch tří dvojčlenů na hlavní diagonále. Já vím, co se s čím násobí, sčítá a odčítá a v jakém pořadí, ale počítám už x-tej příklad a pořád mi to vychází špatně. Možná blbě násobim ty tři 2-členy, proto prosím o detailní roznásobení. DĚKUJI
↑ Forest:
Skúšal si aj najprv nejako vynulovať napríklad dva členy v prvom stĺpci a potom urobiť rozvoj podľa prvého stĺpca alebo to vám nikto neukazoval, ako sa počíta determinant aj inak ako Sarusovým pravdilom?
Můžeš mi prosím tě ještě detailně rozepsat, jak jsi násobil ty tři dvojčleny na hlavní diagonále? Existuje na to nějaký pravidlo? Protože v každym příkladě, co sem našel, je to počítaný jinak. Měl bych se asi vrátit na základku a zopáknout si násobení mnohočlenů :D
↑ Forest:
no roznásobiš najprv nejaké dve zátvorky a výsledok potom s tou ďalšou. Ja som zvolil v tomto prípade prvú a tretiu, pretože som tam využil, že
ale inak je jedno aké dve vyberieš a 2 zátvorky násobiš takto:
tzn. že najrpv násobíš prvým číslom oba členy a potom druhým.
Když už jsem u těch vlastních čísel a vlastních vektorů, zajímalo by mě, jak zjistit vlastní vektory této matice:
Vlastní čísla se spočítají jako kořeny kvadratické rovnice, která vznikne po výpočtu determinantu:
Hodnoty jednotlivých kořenů se poté dosazují do základní matice a počítají se vlastní vektory, které přísluší vlastním číslům.
Pro první kořen:
pro druhý kořen:
Tolik teorie z mé strany, ted k mému dotazu. Můžete mi někdo prosím polopaticky popsat, jak se zjistí ty dva vektory, které přísluší tomu druhému kořenu? A proč jsou ty vektory vlastně dva? Je to proto, že se v matici vynulovaly dva řádky? Prosím o detailní rozepsání postupu, jak zjistit ty dva zpropadený vektory. Mockrát děkuji.