Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj ↑ Martina88:
Takže nám dáva
, čo je naša matica.
Vlastné čísla sa hľadajú ako a vlastné vektory už len ako
pre každú lambda, ak ich je viac, zvlášť.
↑ Lukáš Ba-mat-fyz:
Děkuji za reakci. Můžu poprosit o celý výpočet. K tomuhle jsem taky došla, ale nevycházely mi ty čísla. Děkuji
↑ Martina88:
Sarusovo pravidlo, ak by si nevedela ako sa rata determinant 3*3 matice:)
Asi jednoduchšie ako Sarrusovo pravidlo je všimnúť si, že tam máme jeden riadok s jediným nenulovým prvkom a použiť Laplaceov rozvoj:
(Alebo namiesto druhého riadku, ktorý som použil ja, sme mohli to isté urobiť s tretím stĺpcom.)
↑ Martina88:
Zdravím,
měli jsme takové rozsáhlejší téma, cca 1/4 je pro vlastní čísla a vlastní vektory, projití vhodných materiálů snad pomůže více: teorie a sbírka příkladů, odkaz na ovline kontroly (Eigenvalues & Eigenvectors). Část odkazů v tématu je nefunkčních, potom opravím, ale podstatné jsem zde vložila.
ahoj ↑ Martina88:,
vidím stejný výsledek jako ↑ kompik:. Vlastní vektory získáš řešením rovnic
kde E je jednotková matice. A protože máš tři vlastní čísla budou i tři vlastní vektory.
↑ Eratosthenes:
Zdravím,
kolega ↑ kompik: o žádném výsledku nepojednává (má jen rozklad, není ani sestavena rovnice). I když u kolegy kompika ani na okamžik nepochybuji, že výsledek vidí :-) O přístupu k řešení (i o počtu vlastních vektorů s ohledem na počet vlastních hodnot se píše již od 2. příspěvku ↑ Lukáš Ba-mat-fyz:), ale z reakcí autorky tématu mám dojem, že celkově má trochu potíž celý studovaný okruh zařadit, proto doporučuji se zaměřit nejdřív na materiály.
Učitel nám napsal výsledek ale bohužel bez postupu. Mám tu, že vlastní vektor by měl být (-2,0,1) ale nevím jak k tomu došel :-(
z toho se těžko usuzuje, zda učitel jako vzor ukázal výsledek jen jednoho vektoru? No uvidíme, zda se kolegyně posune vpřed.
Martina88 napsal(a):
↑ kompik:
Vlastní čísla jsou tedy 3,2, a 1? Učitel nám napsal výsledek ale bohužel bez postupu. Mám tu, že vlastní vektor by měl být (-2,0,1) ale nevím jak k tomu došel :-(
Ľahko sa dá skontrolovať, že:
Na základe toho usudzujem, že používate stĺpcové vektory.
Vidno, že tento vektor je (stĺpcový) vlastný vektor k vlastnému číslu 1.
Ak hľadám vlastný vektor k vlastnému číslu , znamená to, že chcem aby platilo
čo je ekvivalentné s.
Teda vektor x môžem nájsť riešením homogénnej sústavy s maticou .
Ak tak riešim sústavu s maticou
.
Podobne budem postupovať pri ostatných vlastných hodnotách.
Když už jsem u těch vlastních čísel a vlastních vektorů, zajímalo by mě, jak zjistit vlastní vektory této matice:
Vlastní čísla se spočítají jako kořeny kvadratické rovnice, která vznikne po výpočtu determinantu:
Hodnoty jednotlivých kořenů se poté dosazují do základní matice a počítají se vlastní vektory, které přísluší vlastním číslům.
Pro první kořen:
pro druhý kořen:
Tolik teorie z mé strany, ted k mému dotazu. Můžete mi někdo prosím polopaticky popsat, jak se zjistí ty dva vektory, které přísluší tomu druhému kořenu? A proč jsou ty vektory vlastně dva? Je to proto, že se v matici vynulovaly dva řádky? Prosím o detailní rozepsání postupu, jak zjistit ty dva zpropadený vektory. Mockrát děkuji.