Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ perdy:
Rekurze pro členy řady by se mohla uvážit jako rekurentní rovnice s počáteční podmínkou a_0=0. Ta se vyřeší a máme explicitní předpis pro a_n. Poté bych sčítal. Pokud by navíc měla řada konvergovat, musela by existoval limita
a podle nutné podmínky konvergence by se musela rovnat nule. Jenže se ukáže, že to není možné (např. pro p=1/2 dostaneme hodnotu limity 1/12), vyjma hodnot parametrů p=0 a p=1. V tomto případě ale jsou všechny členy řady nulové a tudíž také součet nekonečné řady bude nulový.
Snad jsem nic nepřehlédnul.
↑ Marian:
Ďakujem.
Že to pre niektoré p diverguje, je škrt cez rozpočet. Je možné, že som urobil ešte niekedy predtým chybu. V každom prípade by ma (do budúcnosti) zaujímalo, ako si prišiel na explicitný tvar pre a_n. Mohol by si to prosím rozviesť?

Jestli jsem počítal dobře, tak mi ta suma konverguje pouze pro p rovno nule nebo jedné, jinak diverguje. Postupoval jsem tak, že jsem nejdříve našel lepší vyjádření n-tého členu
,
z toho je už zřejmé, kdy suma bude konvergovat a kdy divergovat.
Edit: Jsem pomalý :-)
↑ BrozekP:
Áno, to je pekné, ale stále neviem, ako ste obaja prišli na explicitný tvar pre a_n.

↑ perdy:
Napiš si pár prvních členů, uvidíš (samozřejmě je nutné to dokázat), že je
.
↑ BrozekP:
Čakal som nejakú mágiu :)
Prvé členy som si napísal, ale zrejme máš lepšie oči/väčšiu prax/proste niečo, čo nemám ja.