Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
funkce arctg(x) je spojitá funkce, rostoucí na celém svém definičním oboru R.
Je omezená zdola a shora hodnotami -pi/2 a pi/2. Její obor hodnot je tedy:
Pokud hledáš obor hodnot funkce
je dobré si zjistit, jakých hodnot bude nabývat funkce:
Soustřeďmě se tedy na funkci:
Zlomek nabývá pro kterýkoliv x z R kladných hodnot.
Nejmenší hodnotu bude mít daný zlomek zřejmě v + a - nekonečnu. Kdežto největší hodnotu bude mít v bodě 0.
Obor hodnot funkce je tedy
Obor hodnot funkce tedy budou veškeré hodnoty arctan, mezi 3/2 a 2 (včetně)
Díky znalosti, že daná funkce je rostoucí a spojitá, je to tedy interval:
↑ Freedy:
Zdravím, děkuji, jen k úplnému závěru - hlasoval jsi u kolegy Jarrro? Děkuji.
;) ano právě teď... Mě přijde, že interval, kde se vyskytují arctany, není až natolik obecný, aby bylo zbytečné vypsat aspoň pár desetinných míst. V případe hyperbolických funkcí to mate ještě víc například.
a ještě malý dotaz. Čas vános už se blíží, je to snad důvod používat * místo \cdot ? :D
↑ Callme:
Ahoj.
Není to žádná velká věda. Nechť . Napíšeme si rovnici
(1) , tj.
s parametrem a neznámou
a zkoumáme její řešitelnost v závislosti na parametru . Platí:
právě tehdy, když rovnice (1) má řešení.
V dalším budu předpokládat, že jde o úlohu z teorie reálných funkcí reálné proměnné.
Z průběhu funkce plyne, že nutnou podmínkou pro řešitelnost rovnice (1) v reálnám oboru je
.
Za tohoto předpokladu je rovnice (1) ekvivalentní s rovnicí
a při dalším postupu už vystačíme se středoškolskou algebrou .
Zdravím v tématu,
↑ Freedy: můžeš vypsat třeba do komentáře, kde cca na číselné ose obor najdeme, ale ne do výsledného zápisu oboru (to je i takový nepěkný zvyk i třeba počítat výsledek rovnic a zapisovat zaokrouhleně). Ale v tématu je vážená autorita - kolega ↑ Rumburak:, tak to určitě zkritizuje, pokud nemám pravdu.
Freedy napsal(a):
funkce je sudá, tedy není rostoucí na celém def. oboru - tak?
Jinak s kolegou jsme podobnou funkci diskutovali (zde je to použitelné pro vnitřní), případně i využití inverzní funkce by bylo použitelné (nezapomenout, že funkce není prostá). + viz kolega ↑ Rumburak:.
Mě přijde
Čas vános už se blíží, je to snad důvod používat * místo \cdot ? :D
No jestli mně :-) to pomůže od trudnomyslnosti z blížení se tohoto období, tak bych použila všechno. Měli bychom podpořit trend nešíření OT komentářů v tématu (když na to ještě nemáme speciální úpravu), tak alespoň barvou textu. Tedy děkuji za hlasování a zpět k tématu, které kolega mezitím označil za vyřešené.
Freedy napsal(a):
funkce je sudá, tedy není rostoucí na celém def. oboru - tak?
Ahoj podruhé, pokud se pozorně podíváš, já toto netvrdím o funkci zmínené v tématu, nýbrž o samostatné funkci arctan(x) která je spojitá a rostoucí na celém intervalu, proto sem si mohl dovolit přepsat interval:
↑ Freedy:
Také pozdrav,
jsem četla v této části textu:
Obor hodnot funkce
tedy budou veškeré hodnoty arctan, mezi 3/2 a 2 (včetně)
Tak beru, že danou funkci rozumíš tu, co je nad větou . Tak tato podle mne není rostoucí na celém D(f) (ale možná, že neumím pozorně číst).
Důležité, že je všechno jasné autorovi tématu.