Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2014 22:24

kexholm
Reputace:   

rovnost vektorových podprostorů

Ahoj, mám dva v. podprostory v $\mathbb{R}^3$ určené dvěma bázovými vektory. Oba tvoří roviny. Jak můžu jednoduše ukázat že ty dva prostory se (ne)rovnají. Můžu samozřejmě spočítat průniky rovin, prostě klasika soustava rovnic jak na střední. Ale netuším jak tohle "spojení" matematicky obhájit.

Napadlo mně vyzkoušet eh... vzájemnou lineární závislot vektorů? No prostě každý bázový vektor musí najít lineárně závislého "soudruha" v druhé bázi. Když najdu první co žádného nemá, tak můj algoritmus skončí, složitost n faktoriál :D To je nejblíž k matematické obhajobě co mám :D

Děkuju za jakékoli popostrknutí :)

• (téma jako vyřešené označil(a) kexholm)

#2 26. 11. 2014 22:59

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: rovnost vektorových podprostorů

Pripadne mozes najst vektorovy sucin bazovych vektorov pre jednu aj druhu rovinu. Ak su linerane zavisla (teda jeden je nasobkom druheho), tak roviny su totozne, inak nie.

#3 26. 11. 2014 22:59

bedrnik
Reputace:   

Ahoj,

vzhledem k tomu, že u obou podprostorů (označme je třeba jako $U = \langle u_1, u_2 \rangle$ a $V = \langle v_1,v_2 \rangle$, kde $\langle...\rangle$ značí "podprostor generovaný vektory ...") předpokládáme stejnou dimenzi, tak stačí dokázat $U \subset V$ nebo i jen $\{u_1,u_2\} \subset V$. (Předpokládám, že tohle jsi měla na mysli ve druhém odstavci svého příspěvku. Není mi ale jasné, proč má takový postup složitost faktoriál. Týká se to zobecnění algoritmu pro vyšší dimenze?)

Také by šlo použít skutečnost, že vektorový součin $u_1 \times u_2$ je skalárním násobkem vektorového součinu $v_1 \times v_2$ právě tehdy, když $U = V$.

#4 27. 11. 2014 19:53

kexholm
Reputace:   

Dík moc, přesně tak to je. Kdybych si sedla a začala počítat ty průniky rovin tak bych došla ke stejnému závěru :)

Zápatí