Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám dva v. podprostory v
určené dvěma bázovými vektory. Oba tvoří roviny. Jak můžu jednoduše ukázat že ty dva prostory se (ne)rovnají. Můžu samozřejmě spočítat průniky rovin, prostě klasika soustava rovnic jak na střední. Ale netuším jak tohle "spojení" matematicky obhájit.
Napadlo mně vyzkoušet eh... vzájemnou lineární závislot vektorů? No prostě každý bázový vektor musí najít lineárně závislého "soudruha" v druhé bázi. Když najdu první co žádného nemá, tak můj algoritmus skončí, složitost n faktoriál :D To je nejblíž k matematické obhajobě co mám :D
Děkuju za jakékoli popostrknutí :)
Ahoj,
vzhledem k tomu, že u obou podprostorů (označme je třeba jako
a
, kde
značí "podprostor generovaný vektory ...") předpokládáme stejnou dimenzi, tak stačí dokázat
nebo i jen
. (Předpokládám, že tohle jsi měla na mysli ve druhém odstavci svého příspěvku. Není mi ale jasné, proč má takový postup složitost faktoriál. Týká se to zobecnění algoritmu pro vyšší dimenze?)
Také by šlo použít skutečnost, že vektorový součin
je skalárním násobkem vektorového součinu
právě tehdy, když
.
Stránky: 1