Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Potřeboval bych poradit s výpočtem periody. Vůbec si s tím nevím rady. Našel jsem si jeden vzoreček:
ale nevím jak ho použít. Za každou informaci předem děkuju :) 
↑ j.a.k.e.e.r:
Čau
1. Urči moment setrvačnosti vůči ose procházející bodem otáčení. To dosaď za J.
2. Urči vzdálenost těžiště od bodu otáčení. Dosaď za d.
3. Za m dosaď hmotnost celého tomo celku.
↑ Brzls:
zkoušel jsem vypočítat to J a vyšlo mi to
je to takhle možný? A jak na to těžiště??
↑ j.a.k.e.e.r:
No neni. Napiš jak si to zoušel, najdem chybu.
No jak se počítá těžiště se mi moc rozebírat nechce (to by pomalu bylo na samostatné téma). V tomhle případě je třeba jasně vidět bez počítání že d=L. Ale pokud chceš nějaký vzorec který by sis mohl zapamatovat a používat, tak
kde x je poloha těžiště a x1 a x2 jsou polohy těžišť jednotlivých těles. Takže když to počítáme vůči bodu otáční tak x1 je o.5L atd.
no zkoušel jsem to takhle :D
Díky za trpělivost
↑ j.a.k.e.e.r:
Což to je dobře, jenže tim si určil akorát moment setrvačnosti tyče. Jenže na tý tyči ti ještě visí obruč, no a ta má taky nějakej moment setrvačnosti vůči ose otáčení...
Aha, takže to znamená, že musím vypočítat moment setrvačnosti tý obruče a přičíst to k tý tyči...? Když ale vypočítám tu obruč zvlášť, tak mi to nevychází kde zase dělám chybu? :D 

kde r=L/2
tzn. že mi musí to J2 vyjít
ale nevím jak toho dosáhnu
↑ j.a.k.e.e.r:
no nevim kde si vzal že ti to musí vyjít
...
já vždycky číkám že je lepší napřed pochopit teorii. Například co je to moment setrvačnosti??
Jasně, mr^2 je sice pravda, ale to platí jenom když se ta obruč otáčí kolem svého těžiště. To ale tady neplatí. Pokud chceš určit moment setrvačnosti vůči nějaké ose, a už znáš moment setrvačnosti vůči těžišti, použij tzv. Steinerovu větu. Mělo by ti vyjít
Ne blbost, mám v tom neskutečnej bordel :/ chtěl jsem napsat
... to jsem usoudil z toho, že výsledek tohoto př. je
a použiju-li vzoreček na T a dosadím J=J1+J2
tzn.

↑ j.a.k.e.e.r:
No to je ale taky špatně...
A navíc je taky potřeba přemýšlet co tam ty písmenka v tom vzorečku znamenají. Například to m znamená hmotnost celého toho tělesa co kmitá. Když máš tyč o hmotnosti m a obruč o hmotnosti m kolik to váží dohromady?
1. Takže ten moment setrvačnosti
na to si přišel to máš dobře
J2 jak jsem řikal najdi si Steinerovu větu, mělo by ti poté vyjít 
To když sečteš dostaneš (17/6)mL^2
2. Zjisti si co je to těžiště a jak se počítá, nebo rovnou dosaď do toho vzorce pro těžiště co jsem uváděl. Vyjde ti d=L
3. Urči celkovou hmotnost soustavy.
To když tam všechno dosadíš tak dostaneš správný výsledek
↑ Brzls:
Aha :D tak proto mi to pořád nesedělo :/ Strašně moc díky :)