Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
usecku b= 6,1 cm zmente v pomere K=3:4
ako to ma vizerat?? ja vobec nevem prosim pomoz
Pokud to správně chápu...
Z jednoho konce udělej další úsečku o délce součtu obou čísel v poměru (3+4=7cm). Pak spoj konce těchto úseček a ve všech bodech té rozdělené na 7 dílků veď rovnoběžku s touto spojnicí.
Tady je úseška AB rozdělena v poměru 1:2.
↑ 22bambus22:
Graficky to tak je. Ještě to jde takhle
6,1/7=0,8714285714
1 část 3*0,8714285714=2,6142857142857
2 část 4*0,8714285714=3,4857142857142
↑ 22bambus22:
Jelikož 6,1 cm = 4 dílům (100%) tak 3 díly se budou = (6,1/4)*3 = xxx
↑ elvis:
That's the wonder of you
----------------------------
Zkus se ještě jednou podivat na zadání. Zdravím :-)
elvis napsal(a):
jelena nás tu oblbuje a dělá nový poměr 3:1, což je blbost
ttopi a Vrabec to měli správně => 3 díly ku 4 dílům = celkem 7 dílů
a poměr zmenšit nejde, protože 3 a 7 jsou prvočísla
tak aby tu byla ještě jedna taková chytrá ...
sestroj si úsečku AB o délce 6,1 cm. Úsečku doplň na libovolně velký ostrý úhel BAX. Polopřímku AX rozděl na 4 stejně dlouhé úsečky, body si označ písmeny např. K, L, M, N. Posledním bodem (N) veď spojnici s bodem B. Třetím bodem (M) veď rovnoběžku s úsečkou NB, bod, který rovnoběžka protne na úsečce AB označ jako B'. Musí platit, že │AB'│=3/4│AB│. To, co provedl ttopi je rozdělení úsečky v poměru 3:4 nikoli její změna v tom zadaném poměru ==> jelena má pravdu.
│AB'│=4,575 cm
↑ elvis: Tady to nějak vře ... tady je jeden z podobných příkladů na dělení úsečky . Jelena a ttopi mají pravdu, jak již uvedeno výše .
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5338
Ivana napsal(a):
↑ elvis: Tady to nějak vře ... tady je jeden z podobných příkladů na dělení úsečky . Jelena a ttopi mají pravdu, jak již uvedeno výše .
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5338
Iví, ale v zadání není "dělení" úsečky, nýbrž změna, kdyby se jednalo o dělení, měl by ttopi pravdu, protože se jedná o změnu úsečky, pravdu má jelena, posílám též odkazy na podobné příklady:
http://matikabrdickova.sweb.cz/8_rocnik-pdf/6.pdf
↑ gadgetka:Zdravím :-) , ano máš pravdu, já si přečetla jen ten odkaz o tom , že nás tady citace od :↑ elvis: "Jelena oblbuje"... konec citace, což mně zvedlo ze židle.
Ivana napsal(a):
↑ gadgetka:Zdravím :-) , ano máš pravdu, já si přečetla jen ten odkaz o tom , že nás tady citace od :↑ elvis: "Jelena oblbuje"... konec citace, což mně zvedlo ze židle.
:) Též zdravím a přeji pěkný víkend!
Také přidávám přaní hezkého víkendu a děkuji za morální podporu v tomto tématu :-)
Na kolegu ↑ elvis: se vůbec nezlobím, ani se necitím nějak uražená.
Předně, chybám se nevyhne nikdo a případné upozornění je samozřejmě na místě a určitě by se to vyjásnilo.
Mám radost, že kolega téma přečetl, jednotlivé příspěvky vyhodnotil a reagoval.
Chvilku mi trvalo, než jsem si vybavila a dohledala nějaký vhodný text od jmenovce našeho kolegy, za což kolegovi děkuji a budu rada, když se zapojí do "místního dění"
Ať se daří :-)