Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s tímto příkladem:
Pracovnice obsluhuje n=600 vřeten, na kterých se navíjí příze. Pravděpodobnost roztrhnutí přízena každém z vřeten začas t je p=0,01 Určete pravděpodobnost toho,že se za čas t příze neroztrhne na více jak 15i vřetenech.
Díky :)
↑ gemat:
Dobrý den.
Řekl bych, že je možno abstrahovat od neznámého času t - za předpokladu nezávislosti vřeten se příze na vřetení během něj buď roztrhne (p = 0.01), nebo neroztrhne (q = 1-p = 0.99) --> pro 1 vřeteno alternativní rozdělení, pro n vřeten binomické rozdělení pravděpodobnosti.
Půjde o součet pravděpodobností pro 0, 1, 2 ~ ,14, 15 přetržených přízí.
To dáte.
+ mám ještě další příklad, se kterým si moc nevím rady -
Náhodná proměnná má poissonovo rozdělení se střední hodnotou E(X)=3. Spočítejte jaká je pravděpobnost toho,
že proměnná bude nabývat kladné hodnoty menší než její střední hodnota.
↑ Jj:
Díky za odkaz, aspoň jsem si všiml, že mi tam lítá špatné číslo:)
↑ bedrnik:
No, takže takto? 

protože 
↑ bedrnik:
Je dík za upozornění na čísla, já si je jen o jednotku zvedl, jsem se blbě podíval :) Už je pozdě na dobrou koncentraci... ale díky za pomoc!

↑ gemat: Protože n je dostatečně velké, použil byl centrální limitní větu, kdy počet přetržení v čase je je normální rozdělení s střední hodnotou
a rozptylem
. Pak se spočítá
pro přísl. norm. rozdělení.