Úlohu jsem našel v jednom starém časopise a vyřešil ji čistě pokusně. Zajímalo by mne zda existuje i matematické řešení této úlohy. Úloha zní :
Na dvoře kasáren jsou do čtverce složeny dělové koule. Tyto koule je třeba přeskupit do pyramidy tak , aby po přeskupení žádná koule z původního čtverce nechyběla ani nepřebývala. Kolik musí být koulí, aby úloha měla řešení.
↑ Fleischer:
"Matematicky" (tzn. nějakou rovnicí pro počet koulí ve tvaru p=..) to asi nejde, ale nicméně lze si to hodně ulehčit.
Označme počet "vrstev" pyramidy třeba n
Pak je jasné že počet koulí v jednotlivých vrstvách bude odshora dolů
a tento součet musí být druhou mocninou nějakého čísla jež udává počet koulí na straně čtverce.
Součet řady se rovná 
Vyloučíme-li nyní triviální řešení n=1 (tj. jedna koule ve čtverci a 1 koule v pyramidě), pak řešení můžeme očekávat ve tvaru 
Položíme-li nyní
můžeme jednoduchými úpravami dospět k rovnici
Má-li být výraz
dělitelný 24 beze zbytku musí být y liché číslo
Vyloučíme-li y=1 (to by totiž dalo řešení n=0, což je nutné vyloučit), pak stačí zkoušet postupně y=3,5,7,...
Pro y=3 máme:
-není celé číslo
y=5 :
- 26 není druhou mocninou celého čísla
y=7 :
- a protože
máme řešení
Řešením je tedy
(počet vrstev pyramidy
)
Poznámka: Zkoušel jsem hledat řešení do počtu vrstev 10000000 a žádné další jsem už nenašel.
↑ Honzc:
Děkuji za zaslaný příspěvek. Je to opravdu nejefektivnější řešení daného problému. K výsledku 4900 koulí jsem nakonec došel také, ale trvalo mi to mnohem déle. Další řešení jsem ani nehledal, neboť v zadání úlohy bylo uvedeno, že existuje pouze jediné. Pro ty co by to zajímalo, úlohu jsem našel v Technickém magazínu (dnes už asi nevychází ) v rubrice " matematické rekreace "