Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 12. 2014 12:48 — Editoval jelena (15. 12. 2014 19:31)

jirakst
Škola: FEKT VUT
Pozice: student
Reputace:   

Příklady na různé typy pravděpodobnosti

Jelena: dle pravidel v tématu diskutujeme jen 1. úlohu + jde o samostatnou práci, tedy kolega prokazuje maximální samostatnost viz pravidla

Ahoj,

řeším úlohy z pravděpodobností, které jsem nechal kvůli práci nechal na poslední chvíli a teď s tím nemohu pohnout správným směrem.
Mohl by mi prosím někdo pomoc? VYchozí skripta jsou zde: https://www.vutbr.cz/www_base/priloha.php?dpid=82879 a zde: https://www.vutbr.cz/www_base/priloha.php?dpid=86117, sbírka pak zde: https://www.vutbr.cz/www_base/priloha.php?dpid=22614.
Zadání je následující:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-12/43523_14_KMA3_HW6.jpg
Hned v tom prvním bodu si myslím, že pravděpodobnost toho, že padne 6 nebo 3 bude 1:3, ale nevím, jak to zapsat do pravděpodobností funkci. Ve skriptech jsem se dočetl, že její celková hodnota musí být rovna 1 a že je charakterizována jako p(x) = P(X = x). Také by mě zajímalo, jak do toho mohu zapracovat maximální počet hodů. 5*1/3 je asi pěkná blbost...
Předem mockrát dík za všechny příspěvky!

#2 15. 12. 2014 17:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Příklady na různé typy pravděpodobnosti

Zdravím,

odkazy nemáš dobře, řekla bych, že mám vice použitelné (VUT je cca uprostřed). V tématu má být jen jeden dotaz, tedy v tomto třeba můžeš diskutovat 1. úlohu, pro zbytek bys měl mít téma samostatné na každou viz pravidla (ale řekla bych, že více prospěje pozorně si projít materiály - je takový rušný čas, plno jiných aktivit, hodně témat je bez reakce).

Hned v tom prvním bodu si myslím, že pravděpodobnost toho, že padne 6 nebo 3 bude 1:3, ale nevím, jak to zapsat do pravděpodobností funkci. Ve skriptech jsem se dočetl, že její celková hodnota musí být rovna 1 a že je charakterizována jako p(x) = P(X = x). Také by mě zajímalo, jak do toho mohu zapracovat maximální počet hodů. 5*1/3 je asi pěkná blbost...

Nějaké náznaky správných cest bych v tom snad rozluštila :-) Maximální počet hodů (nejvýše pět) udává, kolik pokusů máš povoleno, tedy pokud hodíš požadované číslo (6 nebo 3) hned napoprvé, tak nemusíš pokračovat. A naopak - když nehodíš a nehodíš. Tak v případě zajmu můžeš pokračovat s rozborem 1. úlohy. Ať se podaří.

#3 15. 12. 2014 19:02

jirakst
Reputace:   

Pripada mi, ze ve vsech hodech je pravdepodobnost 1/3, ale souctem to nejak nevychazi :-/

#4 15. 12. 2014 19:28

jelena
Jelena

↑ jirakst:

ano, pravděpodobnost, že jednotlivý hod dopadne "dobře" je 1/3, ovšem abychom došli např. k úspěchu ve 3. hodu, musíme mít 2 hody neúspěšné. Představuješ si - jaká tabulka se od Tebe očekává? Kde je v odkazech cca materiál k řešenému problému? Děkuji.

#5 15. 12. 2014 19:57

jirakst
Reputace:   

Zkousel jsem to udelat jako pravdepodobnost prvniho hodu: 1/3, druheho $\frac{2}{3}\cdot \frac{1}{3}$, 3. hodu $\frac{2}{3}\cdot \frac{2}{3}\cdot \frac{1}{3}$ atd, ale kdyz jsem to secetl, tak vysledek nebyl rovny 1

#6 15. 12. 2014 20:07

jelena
Jelena

↑ jirakst:

to zatím vypadá dobře, ještě je třeba pozorně dokončit - když 5. hodem ukončí hru, jaký může mít výsledek hry?

#7 15. 12. 2014 20:42

jirakst
Reputace:   

Zatim mi vyslo neco nasledujiciho: http://s23.postimg.org/adqqnb56z/image.jpg
Pravdepodobnost, ze hazet prave ctyrikrat je p(4)=8/81 a ze alespon ctyrikrat 8/81+16/243. U toho posledniho si nejsem jisty jak to oznacit ( p(4+5)? ).

#8 15. 12. 2014 21:50

jelena
Jelena

↑ jirakst:

Podle zadání je X - počet hodů, tedy X=5 je situace, že bude házet 5krát. Proto p(4+5) označit nemůžeme, napíšeme p(X=5). Na papíru však máš vypočteno, že v 5. hodu dostane požadovanou 3 nebo 6, ovšem toto není jediný výsledek hodu. Třeba vypočítat pravděpodobnost, že v 5. hodu má úspěch NEBO opět nic. Hru musí ukončit, protože to je tak dáno.

Mohli bychom rovnou pravděpodobnost X=5 dopočíst do 1, ale předchozím výpočtem si také ověříme, že úvaha není chybná.

Pro zápis koukni do sbírky na příklad 3.19.

#9 15. 12. 2014 22:19

jirakst
Reputace:   

Takže se má v pátem hodu sečíst 16/243(padne)+32/243(nepadne)? Celkový součet mi vychazí 1.0658...

#10 15. 12. 2014 22:48

jelena
Jelena

↑ jirakst:

ano, kolega zřejmě nezaokrouhluje a má 1. Zbytek úlohy již jsou jen vzorce, tak to dokončíš.

#11 15. 12. 2014 23:16 — Editoval jirakst (15. 12. 2014 23:29)

jirakst
Reputace:   

Mockrat dekuji za pomoc, cela uloha je mi uz mnohem jasnejsi.

Dokonce jsem zacal zpracovavat i tu druhou ulohou a prestoze to tady asi neuvidis rad (bylo mi lito na to zakladat nove tema), potreboval bych pouze poradit s poslednim krokem u b). Pro a) mi vyslo, ze pravdepodobnost presne dane hodnoty je 0.

Je to trochu naskrabane, ale snad je to k precteni: http://s1.postimg.org/uro9keecf/image.jpg (ta poslední číslovka je 99). Nevim co za to dosadit.

#12 16. 12. 2014 10:27

jelena
Jelena

↑ jirakst:

také děkuji. To zpracování 2. úlohy oceňuji, ale máš pravdu - nebudu rada, že není samostatné téma. I z tohoto prostého důvodu, že máš větší pravděpodobnost, že do nového tématu se podívá někdo z kolegů - do rozpracovaných témat se nepohodlně vstupuje.

Jinak k obrázku - čitelné je ti mizerně, navíc má uspávající polohu. V každém případě si všimni, že P(X>99000) nejde počítat rovnou, jelikož jdeme zleva, ale jako $1-P(X\leq 99000)$, v vašim materiálu si projdi pozorně okolo příkladu 13.5 c) + teorii k tomu. A raději do nového tématu. Děkuji.

Zápatí