Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, dostali jsme papir s priklady a tyto dva mi delaji problem, nenapsal byste mi nekdo prosim postup?
1)dva cYkliste vyjeli ze dvou vesnic, ktere jsou od sebe vzdaleny 10km, jezdi na stejne silnici, ale v opacnem smeru. Cyklista cišlo jedna jede rychlosti 36km/h, druhy jede rychlosti 27km/h a vyjel o monutu pozdeji. A) v jaky cas se oba setkaji (vysledek je 597,14s ale potrebuji postup..) b) v jakem bode na silnici se setkaji? (Vysledek je 5979,4 m ale opet potrebuji postup..)
2) ridic kamionu jede rychlosti 9pkmh , pres cestu mu prebehne pes a ridic okamzite zpomali -7/s^2. Pokud se pes nachazi 50 m od kamionu, prejede ho kamion?

Ahoj,
1.
Vyjdeme ze vzorce pro dráhu.
v našem případě budem sčítat dráhy abychom získali celkovou dráhu 
Celkovou dráhu známe, rychlost známe a čas chceme zjistit.
Tak dosadíme do vzorce (v jednotkách SI)
Vyjde čas 
Ten už jednoduše dosadíme např. za první kolo.
,
Analogicky bysme dostali dráhu druhého kola, které se po sečtení musí rovnat celkové dráze (10000m)

2.
Počítám, že je tam chyba a rychlost kamionu je 90 km/h ne 9 km/h :)
Všechny jednotky budem dosazovat v SI. Tzn. Rychlost kamionu převedem z km/s do m/s.
Nejdřív musíme zjistit, za jak dlouho kamion zastaví a potom dopočítat dráhu.
Kamion zastaví za čas 
Dráha se dopočítá ze vzorce pro rovnoměrně zpomalený pohyb.
A odpověď už je jasná :)
ještě mám jednen příklad..
dva tenisové míčky hážeme nahoru do vzduchu. druhý míček hodíme do vzduchu o 2 sekundy pozdějí, nez ten prvni. První míček má počáteční rychlost 20kms, druhý 30ms. a) v jaké výšce se potkají, hodili jsme li míček z výšky 1m
b) jakou rychlost budou mít v době, kdy se potkají?

Vyjdi z rovnice pro vrh vzhůru: 
Udělej si 2 rovnice pro každý míček.
Vyřešíš 2 rovnice o 2 neznámých (h,t)
A to ti dá rovnou výsledek, kdy se rovná výška a čas.