Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
pokouším se přes substulituce (s logaritmy) vypočítat následující rovnice, ale stále se nemohu dostat k výsledkům
. Prosím o nějakou radu, jestli jak se k nim dopracovat. Předem moc děkuji. :)

↑ holyduke:
Díky moc, už mi to vyšlo. Já jsem předtím logaritmovala tu druhou rovnici až po substituci s logaritmy z první rovnice. Ještě jednou děkuji. :)
Samozrejme, že sa treba presvedčiť, či x a y vyhovujú aj druhej rovnici, to je snáď jasné, preboha.
Tie rovnice vytvárajú sústavu a ak by z každej vychádzalo iné x a y, riešenie sústavy by neexistovalo. To by vari na strednej škole mohlo byť jasné a je celkom možné, že autor úlohy myslel zadanie tak ako ja - svedčí o tom výber čísel na pravej strane oboch rovníc.
A dôležitá je aj poznámka o prvočíselnom rozklade.
...
Jj, holyduke :-)
Poznamka :
Ak pouzijeme zakladnu vetu aritmetiky ( =jednoznacnost rokladu v Z), tak sa vyhneme zbytocnemu diskuziam ... Ale to niekde musi byt jasne povedane ze sa pracuje v Z aby taky dokaz bol uplny.
Ak vyjdeme z toho kadru, pochopitelne takato metoda mozno neda vsetki riesenia ako to vyjadril ↑ vlado_bb: ( tu sa podla textu cvicenia pracuje v R).