Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑↑ aferon:
joooo už vidím chybu, zbytek jsem opsal ten druhý řádek a měl jsem opsat ten první
Jo, to mi vyšlo taky. :) Možná jsem to napsala zbytečně komplikovaně: Napiš si ten vektor řešení (a,b,c,d,e). Ten si rozlož jako součet tří vektorů: (a,b,c,d,e)=r(,...,1,0,0)+s(..,...,0,1,0)+t(..,..,0,0,1) . To, co máš v těch závorkách, dosadíš do obecného polynomu a to bude řešení - prvky báze.
Nemůže... Proč máš sedmirozměrný vektor? Vždyť např. pro r vychází vektor . Po dosazení do obecného polynomu vyjde jeden prvek báze ortogonálního doplňku . Stejně tak si vyjádříš s,t a dosadíš. Pokud jsi měl dobře matici, mělo by to být správně, můžeš to ověřit tak, že tyhle polynomy dosadíš za obecný polynom do integrálu na začátku a musí vyjít nula.
↑ nanny1:
Podle výsledků to vychází. Děkuji moc za pomoc. Takovou ochotu a trpělivost tu nemá leckdo.
Mohl bych se prosím ještě zeptat na tento příklad? Již jsem ho sem dával dříve, ale nějak mi nikdo nechce odpovědět. Tak jestli by jsi/jste měla čas.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=79862
↑ nanny1:
Je to sice naprosto mimo téma, moje poznámka souvisí spíše s lingivstikou. Spojení "kouknu se dýl" je pro mě neznámé. Chci se zeptat, zda je to typické pro Plzeň a okolí? Jsem z druhého konce ČR, takže odhaduji, že význam by mohl být "kouknu se na to později". Je to tak?
↑ nanny1:¨
ještě teda to v tom červeném kroužku mi podle výsledků vychází ale ty zbylé dva výsledky moc nesouhlasí
edit: už asi vím, kde je chyba
edit: tak ta chyba co sem si myslel,že je ona, to nebyla :D
edit: tak ta chyba, že to nebyla to je :D
pozdravujem
Poznamka:
Na riesenie takychto cviceni je mozne pouzit aj metodu Gram-Smidt.
Stránky: 1 2