Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ještě jednou dobrý den,
když už je mi jasný fundamentální systém a partikulární řešení, zasekla jsem se trochu při zjišťování koeficientů u partikulárního řešení.
Mám příklad:
, z char. rovnice mi vychází komplexní kořen:
, fundamentální systém je 
Partikulární řešení mi vychází jako:
, pokud chci pak zjistit koeficienty A a B, tak udělám první a druhou derivaci tohoto partikulárního řešení a dosadím do původní nehomogenní rovnice.
Ať ale derivuji, jak derivuji, tak mi po dosazení vycházejí polynomy nultého stupně, což je v pořádku a mělo y to tak být, ale pletou se mi tam i polynomy prvního stupně, kde mi překáží to
, kterým jsem násobila v původním nezderivovaném partikulárním řešení.
Pro ukázku, jak to u mě vypadá po dosazení: ... 
Mám udělat sestavu, tak, aby se rovnaly koeficienty u polynomů stejného stupně, tj, co je u sin dám k sobě, co je u cos dám k sobě... podle mě by se to, kde se vyskytuje
mělo nějak vyrušit, ale nevím jak :(
Moc děkuji :)
ahoj ↑ TerezaG:,
mně to vyšlo jinak a to t opravdu vypadlo. Tvar X_p je OK. Překontroluj si derivace a když, tak napiš mezivýsledky - X'p, X''p, ať můžeme objevit chybu.
↑ Eratosthenes:
Dobře, tak já mám:
a 
Kde je chyba, fakt nevím, asi někde ve znaménku, ale nemůžu ji najít :/
Děkuji.
↑ TerezaG:
3*3 = ? :-)
↑ Eratosthenes:
Čekala jsem něco takového... :D
Já jsem si v tom množství už fakt nevšimla.. moc děkuji :) a omlouvám se :)
Alespoň vím, že zbytek byl správně :)
↑ TerezaG:
takové chyby se stávají. Mně třeba docela často :-)
Stránky: 1