Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, chcela by som vás poprosiť, že či by ste mi vedeli niekto pomôcť s vypočítaním priesečníkov s x-ovou osou pri tejto funkcii : y=
. Viem, že si ju musím položiť rovnú nule a že to bude delenie polynómu polynómom, ale neviem prísť na to čím to mám deliť, a ako to mám vydeliť. Ďakujem za každú radu.
↑ dodulik27:
Dobrý den.
Rovnice
zřejmě nemá "jednoduché" kořeny, které by šly určit jednoduše úpravou na součin kořenových činitelů (viz WA: Odkaz).
Pokud není překlep v přepisu zadání rovnice, tak by zřejmě bylo nutno řešit rovnici numericky. Nejsem si jistý, že to je záměr autora úlohy.
↑ dodulik27:
Zjisti, pro jaké x se f"(x) = 0
Pokud takové jsou, podívej se "před" a "za" tento bod. Pokud je na jednom intervale funkce konkávní a na druhém konvexní, pak je zde inflexní bod.
↑ Panassino:
Vyšlo mi to, že keď je x=2, ale neviem že či je to správne, pretože podľa grafu mi to vyšlo približne až 2,7.