Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2015 13:08

freespace
Zelenáč
Škola: FAV Plzen
Reputace:   

uprava vyrazu, vytykani -1

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/23172_dotaz.jpg

Na nejakych strankach jsem nasel jednoduchy vyraz na upravu. Pustil jsem se do nej podle toho co si ze stredni pamatuju. A je to uz 20 let co tam nejsem. Jenze sem se zasekl. V podstate mam stejny vyraz jako autor, modra bublina v jeho postupu a rovnez modra i v mem postupu. Jenze on potom vytkne -1 z citatele i jmenovatele prave casti zlomku. To kdyz udelam se svym zapisem, tak rozhodne nic nezkratim. Leda kdybych vytknul v mem pripade jenom z citatele -1, tak mam razem vysledek. Takze se tazi, jak autor prisel na to co ma v cervene bubline a jake je pravidlo pri vytykani -1? Musim vzdy vytknout z citatele i jmenovatele nebo jak potrebuju, bud z citatele nebo ze jmenovatele? Nevim, kde delam chybu.
Diky za radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 01. 2015 13:35

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Re: uprava vyrazu, vytykani -1

↑ freespace:
Tu mínus 1 musíš vytknout jak z čitatele tak z jmenovatele. Tím zajištíš, že se ti hodnota zlomku nezmění,
protože pokud bys  - 1 vytkl jen z čitatele resp. jen ze jmenovatele, pak měníš původní hodnotu zlomku.

Nikdo není dokonalý

#3 15. 01. 2015 13:53

freespace
Zelenáč
Reputace:   

↑ Cheop:
Myslel jsem si to, v tom pripade kdyz vytknu -1 z citatele i jmenovatele  modre bubliny meho postupu, tak se nemuzu dostat k vysledku.

#4 15. 01. 2015 14:01 — Editoval misaH (15. 01. 2015 14:07)

misaH

↑ freespace:

Ale tá $-1$ sa vyjme iba raz, aby sa mohla zátvorka vykrátiť.

$(b-a)=-1 (a-b) $

Tým pádom bude v čitateli $-b$ miesto $ b $.

Je rozdiel   v y  ň a ť  číslo  -1    a     r o z š í r i ť  číslom -1, aj keď efekt je ten istý.

Správnosť úpravy sa dá overiť dosadením čísel miesto písmen (premenných) do zadania aj do výsledku.

#5 15. 01. 2015 14:05 Příspěvek uživatele Jan Jícha byl skryt uživatelem Jan Jícha. Důvod: 2late

#6 15. 01. 2015 14:21 — Editoval Rumburak (15. 01. 2015 14:30)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ freespace:

Jiné vysvětlení výrazu v "červené bublině":

$\frac {b}{b-a} =\frac {-1}{-1} \cdot \frac {b}{b-a} = \frac {(-1)b}{(-1)(b-a)} = \frac{-b}{a-b}$ .

Pro vytýkání (-1) z polynomu platí stejná pravidla jako pro vytýkání kteréhokoliv  čísla $c \ne 0$.
Obecně využíváme  toho, že $c \cdot c^{-1} = 1$ ,   a upravujeme, např.:

$A+B = 1\cdot(A+B) =(c \cdot c^{-1}) \cdot(A+B)  = c \cdot (c^{-1} \cdot(A+B)) = \\= c \cdot (c^{-1}\cdot A  +  c^{-1}\cdot B)  = c\cdot \(\frac{A}{c} + \frac{B}{c}\)$ .

Případ $c = -1$ je ovšem význačný tím, že navíc $c^{-1} = c$   (tuto vlastnost mají pouze $c \in \{1, -1\}$) ,
takže v tomto  případě  dostáváme

$A + B = (-1) \cdot ((-1)\cdot A  + (-1)\cdot B) = -(-A - B)$ .

Není to v rozporu z předchozím obecným postupem,  je to jeho zvláštní případ.

#7 15. 01. 2015 18:28

freespace
Zelenáč
Reputace:   

Takze diky Vam vsem! Neco jsem pochopil, mozna take nic. Na radu misaH jsem si dosazoval cisla do svych pokusu abych mel jistotu, ze jsem tam, kde bych mel byt.
Takze  zapis $\frac {a-b}{a+b}\cdot \frac {b}{b-a}
$ je stejny jako zapis $\frac {(a-b)\cdot b}{(a+b)\cdot (b-a)}$ nepletu-li se. Prvni pripad je jednoduchy, naprosto ho chapu, je uvedeno v prvnim prispevku. Z praveho zlomku vytknu $-1$ a mam $\frac {a-b}{a+b}\cdot \frac {-b}{-b+a}
$ coz se mi krasne pokrati a vysledek je $\frac {-b}{a+b}
$

Problem mam s tou druhou variantou $\frac {(a-b)\cdot b}{(a+b)\cdot (b-a)}$  Zde kdyz vytknu $-1$ nebo roznasobim zlomek $-1$, nejsem si jist co v tomto pripade vlastne delam, tak mam tento vysledek $\frac {(-a+b)\cdot -b}{(-a-b)\cdot (-b+a)}$ coz dokazu akorat roznasobit a ziskam $\frac {ab- b^{2}}{-a^{2}+b^{2}}$  ale jak z tohoto ziskam ten krasny vyraz $\frac {-b}{a+b}$ to nevim.
Chapu ze matematika je take o vhodne zvolenem postupui, ale nechapu, proc se musim zaseknout na male nasobilce :-(

#8 15. 01. 2015 18:42 — Editoval misaH (15. 01. 2015 18:44)

misaH

$\frac {(a-b)\cdot b}{(a+b)\cdot (b-a)}$

Z horného nevyplýva dolné.

$\frac {(-a+b)\cdot -b}{(-a-b)\cdot (-b+a)}$

V čitateli treba násobiť iba raz - Ty násobíš číslom  -1 aj prvú zátvorku,  aj b.
V skutočnosti treba násobiť buď jedno alebo druhé.

2.3.4=6.4=24 ... dvojkou násobíš len trojku, nie aj 4 alebo 2.3.4=8.3=24

-1 (a-b).b = (b-a).b    alebo   -1 (a-b).b=(a-b). (-b)

#9 15. 01. 2015 19:46

freespace
Zelenáč
Reputace:   

↑ misaH:
No jasne, uz sem to pochopil. Me zmatlo, ze mi to porad vychazi kdyz jsem si tam dosazoval, ale neuvedomil jsem si, ze tou $-1$ jsem to v citateli a jmenovateli roznasobil vzdy 2x. Proto mi to vychazelo, ale zjednoduseni se nekonalo :-)

#10 16. 01. 2015 10:34

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ freespace:

Při četbě Tvých příspěvků vtomto vlákně jsem si občas nebyl jist, co máš na mysli. Je to tím, že určitou terminogii
často používáš na nesprávném místě.

I.  ROZNÁSOBIT (něčím)  můžeme nějaký mnohočlen -  například postup

$c(A + B) = cA + cB$,

v němž výpočet jde ve směru $\rightarrow$, vyjadřuje roznásobení  dvojčlenu $A + B$ (proměnnou resp. konstantou  $c$).
Postupujeme-li v obráceném směru, pak říkáme, že jsme z $cA + cB$ VYTKLI $c$.

II.  Přechod od zlomku  $\frac{A}{B}$ ke zlomku  $\frac{cA}{cB}$  (za přdpokladu  $B \ne 0 \ne c$) se nazývá ROZŚÍŘENÍ zlomku $\frac{A}{B}$
(proměnnou resp. konstantou $c$). Postup obráceným směrem je KRÁCENÍ zlomku.

"Roznásobení zlomku" je pojem, který se v matematice nepoužívá.

#11 16. 01. 2015 19:41

freespace
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:
Jojo, rozumim, uz se mi to v hlave srovnalo. Mel jsem problem s rozsirenim zlomku zlomkem $\frac {-1}{-1}$ Jelikoz se pri vytikani vzdy vytyka z kazde zavorky / nebo jak mam nazvat jednotlivy clen zapisu ve zlomku/ tak jsem si myslel, ze pri rozsirovani musim taky kazdou zavorku rozsirit cislem -1. Mozna to pisu dost blbe, ale verim, ze jsem to jiz pochopil, protoze dalsi priklady jsem zvladnul a i jsem jim rozumel. Jeste jednou diky. Urcite se jeste ozvu s necim komplikovanejsim. Mam rad matematiku, fascinuje me a rad bych pochopil jeji nejhlubsi zaklady. Napriklad jsem porad nemohl pochopit, jak se jako zjevil logaritmus, az jsem zjistil, ze je to funkce inverzni k exponencionalni funkci a hned bylo vse mnohom jasnejsi :-)

Zápatí