Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Na nejakych strankach jsem nasel jednoduchy vyraz na upravu. Pustil jsem se do nej podle toho co si ze stredni pamatuju. A je to uz 20 let co tam nejsem. Jenze sem se zasekl. V podstate mam stejny vyraz jako autor, modra bublina v jeho postupu a rovnez modra i v mem postupu. Jenze on potom vytkne -1 z citatele i jmenovatele prave casti zlomku. To kdyz udelam se svym zapisem, tak rozhodne nic nezkratim. Leda kdybych vytknul v mem pripade jenom z citatele -1, tak mam razem vysledek. Takze se tazi, jak autor prisel na to co ma v cervene bubline a jake je pravidlo pri vytykani -1? Musim vzdy vytknout z citatele i jmenovatele nebo jak potrebuju, bud z citatele nebo ze jmenovatele? Nevim, kde delam chybu.
Diky za radu.

↑ freespace:
Tu mínus 1 musíš vytknout jak z čitatele tak z jmenovatele. Tím zajištíš, že se ti hodnota zlomku nezmění,
protože pokud bys - 1 vytkl jen z čitatele resp. jen ze jmenovatele, pak měníš původní hodnotu zlomku.
↑ freespace:
Ale tá
sa vyjme iba raz, aby sa mohla zátvorka vykrátiť.
Tým pádom bude v čitateli
miesto
.
↑ freespace:
Jiné vysvětlení výrazu v "červené bublině":
.
Pro vytýkání (-1) z polynomu platí stejná pravidla jako pro vytýkání kteréhokoliv čísla
.
Obecně využíváme toho, že
, a upravujeme, např.:
.
Případ
je ovšem význačný tím, že navíc
(tuto vlastnost mají pouze
) ,
takže v tomto případě dostáváme
.
Není to v rozporu z předchozím obecným postupem, je to jeho zvláštní případ.
Takze diky Vam vsem! Neco jsem pochopil, mozna take nic. Na radu misaH jsem si dosazoval cisla do svych pokusu abych mel jistotu, ze jsem tam, kde bych mel byt.
Takze zapis
je stejny jako zapis
nepletu-li se. Prvni pripad je jednoduchy, naprosto ho chapu, je uvedeno v prvnim prispevku. Z praveho zlomku vytknu
a mam
coz se mi krasne pokrati a vysledek je 
Problem mam s tou druhou variantou
Zde kdyz vytknu
nebo roznasobim zlomek
, nejsem si jist co v tomto pripade vlastne delam, tak mam tento vysledek
coz dokazu akorat roznasobit a ziskam
ale jak z tohoto ziskam ten krasny vyraz
to nevim.
Chapu ze matematika je take o vhodne zvolenem postupui, ale nechapu, proc se musim zaseknout na male nasobilce :-(

Z horného nevyplýva dolné.
V čitateli treba násobiť iba raz - Ty násobíš číslom -1 aj prvú zátvorku, aj b.
V skutočnosti treba násobiť buď jedno alebo druhé.
2.3.4=6.4=24 ... dvojkou násobíš len trojku, nie aj 4 alebo 2.3.4=8.3=24
-1 (a-b).b = (b-a).b alebo -1 (a-b).b=(a-b). (-b)
↑ misaH:
No jasne, uz sem to pochopil. Me zmatlo, ze mi to porad vychazi kdyz jsem si tam dosazoval, ale neuvedomil jsem si, ze tou
jsem to v citateli a jmenovateli roznasobil vzdy 2x. Proto mi to vychazelo, ale zjednoduseni se nekonalo :-)
↑ freespace:
Při četbě Tvých příspěvků vtomto vlákně jsem si občas nebyl jist, co máš na mysli. Je to tím, že určitou terminogii
často používáš na nesprávném místě.
I. ROZNÁSOBIT (něčím) můžeme nějaký mnohočlen - například postup
,
v němž výpočet jde ve směru
, vyjadřuje roznásobení dvojčlenu
(proměnnou resp. konstantou
).
Postupujeme-li v obráceném směru, pak říkáme, že jsme z
VYTKLI
.
II. Přechod od zlomku
ke zlomku
(za přdpokladu
) se nazývá ROZŚÍŘENÍ zlomku 
(proměnnou resp. konstantou
). Postup obráceným směrem je KRÁCENÍ zlomku.
"Roznásobení zlomku" je pojem, který se v matematice nepoužívá.
↑ Rumburak:
Jojo, rozumim, uz se mi to v hlave srovnalo. Mel jsem problem s rozsirenim zlomku zlomkem
Jelikoz se pri vytikani vzdy vytyka z kazde zavorky / nebo jak mam nazvat jednotlivy clen zapisu ve zlomku/ tak jsem si myslel, ze pri rozsirovani musim taky kazdou zavorku rozsirit cislem -1. Mozna to pisu dost blbe, ale verim, ze jsem to jiz pochopil, protoze dalsi priklady jsem zvladnul a i jsem jim rozumel. Jeste jednou diky. Urcite se jeste ozvu s necim komplikovanejsim. Mam rad matematiku, fascinuje me a rad bych pochopil jeji nejhlubsi zaklady. Napriklad jsem porad nemohl pochopit, jak se jako zjevil logaritmus, az jsem zjistil, ze je to funkce inverzni k exponencionalni funkci a hned bylo vse mnohom jasnejsi :-)