Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj.potřebovala bych pomocí s následujícími případy.Hodilo by se mi nějaké vysvětlení,jelikož jsem na tuto látku chyběla.Děkuji moc :)

↑ gallflower:Aku ucebnicu pouzivas? Nepomohla? V com bol problem? Hlavne pokial ide o poslednu ulohu, tu mas celkom iste (aj ked mozno nie priamo s cislami 3 a 7) vyriesenu v ucebnici, na tej istej strane, kde je definicia logaritmu.

↑ vlado_bb: právě že my žádnou učebnici nepoužíváme tak jsem zkoušela najít nějaké podobné příklady na internetu ale moc jsem nepochodila hlavně nevím co dělat s tím rozkladem čísel když je třeba 4^{x} co s tím dělat po tom rozkladu.
↑ gallflower:V kazdom pripade si nejaku literaturu zozen, bez toho sa nepohnes.
.

↑ vlado_bb: aha tak takhle děkuju moc a potom se to nějak vytýká?

↑ vlado_bb:
je to tak? A jak se zbavím tech dvojek?

↑ gallflower: chybí mi tam
ze začátku

↑ gallflower:
Ale takhle se nepohneš dál. Substituce
pomůže.

↑ vulkan66: děkuji :) ale nechápu jak mám nahradit
to +1 to tam znovu dam ti y nebo jak se to zobrazí?

↑ zdenek1: děkuji moc už to chápu :)

↑ vulkan66: děkuji moc :) můžu se prosím ještě zeptat ohledně toho nasobeni např
co udělám s tou 26?

↑ gallflower:
S tou nic neuděláš. V první řadě bych vynásobil rovnici
.

↑ vulkan66: omlouvám se, ale jak vynasobit
?

Prostě celou rovnici vynásob
, to si ale napiš napiš jako
abys podle pravidla
upravila a zbyde ti všude jenom 

↑ vulkan66: jakože
atd?

↑ gallflower:
To ne. Já být tebou, tak se nejdřív naučím pracovat s mocninama, než začnu řešit rovnice.

Dál už je to jednoduché, na jednu stranu všechno s x, na druhou čísla.

Existuje knížka od Josefa Poláka, jmenuje se Přehled středoškolské matematiky, nakladatelství Prometheus tuším. Od toho tuším samého nakladatelství existuje taky celá série podrobnějších učebnic z oblastí středoškolské matematiky.
U exponenciálních rovnic se používají pravidla pro počítání s mocninami, kterými se vyjádří nejjednodušší exponenciální členy, viz různé rady výše. Pak se buď substiuuje za exponenciální člen, to v případě, že se v rovnici vyskytuje jen takový člen se stejným základem. Pokud se vyskytuje výce členů s různými základy, dá se jeden základ zvolit jako a ostatní členy na člen se zvoleným základem převést pravidly pro počítání s logaritmy. Pak se také může stát, že rovnice bude obsahovat právě dva exponenciální členy, že když se každý dá na jednu stranu, má rovnice tvar "základ_1 na (něco s x)_1 = základ_2 na (něco s x)_2". Je-li základ_1 rovný záladu_2, stačí porovnat ty něca a vypočítat tak x. Různi-li se základy, je třeba logaritmovat rovnici logaritmem při základu_1 nebo základu_2, následně pak použít pravidla pro počítání s logaritmy. Je toho možná celkem balík, nikdy jsem si to nijak nealgoritmizoval jako celek, vždycky v každém případě jsem se nějak rozhodl. Pokud by byl zájem, ujasnil bych to, nebo bych uveřejnil aspoň nějaké typové případy.

Pozor u nerovnic - tam nejde jen tak porovnat exponenty, jsem-li v situaci "základ na něco
je nějaká nerovnost. Nerovnost se při přechodu k porovnání exponentů zachovává resp. otáčí, je-li základ větší resp. menší než 1.