Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ bojkot:
u toho b) bych uvažoval takto. lichá čísla jsou 1,3,5 - z nich vytvářím 5tice, takže variace z opakováním, tj
V´(5,3)= 3 na5, každá tato varianta je s pravděpodobností (1/6)na5,
takže celkem 3na5*(1/6)na5=(1/2)na5.

↑ bojkot:
4) právě dvě šestky- počet možností dvou šestek v dané pětici je kombinace C(2;5)=10, takže 10*(1/6)na2,
na zbylé tři pozice čísla 1 až 5, což jsou variace s opakováním V´(3;5) =5na3, takže V´(3;5)*(1/6)na3, celkem
10*(1/6)na2*V´(3;5)*(1/6)na3
5) podobně
6) aspoň 4, znamená čtyři nebo(+) pět(5)+ šest

↑ bojkot:
3) tu bych zkusil přes permutace s opakováním. Mám 5 tici, ve které se 2 opakuje 2x a 3 se opakuje 3x, tak P´=5!/(2!.3!) a každá z techto možností
(1/6)na5, celkem tedy 10*(1/6)na5
To jsou moje návrhy, třeba je někdo potvrdí, či vyvrátí

↑ bojkot:
Určitě jdou příklady řešit mnoha způsoby. asi jsem špatně pochopil tvoji poznámku. Samozřejmě je pravděpodobnost definovaná P=n/m kde n je počet příznivých a m počet všech možností. U těch kostek jsem počítal ale už s hodnotami pravděpodobností jednotlivých čísel, takže tady už se nic nedělilo.

↑ bojkot:
Ano, to máš pravdu, mě tam mátl ten faktoriál, protože vytvářím pětice ze šesti možností bez opakování, což jsou variace, ale výsledek je stejný:-). Navíc jsem zápis 6!/6 na 5 pochopil tak, že na pátou je zlomek 6!/6. Ale jak jsem říkal. S tou pravděpodobností je mnoho způsobů řešení. Hlavně jestli ti to trochu pomohlo.
Stránky: 1