Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den, mám vypracovat relaci na množině Z která je dána tím ,že při dělení 4mi vycházejí stejné zbytky a mám . Dokazat, že jde o relaci ekvivalence a rozdělit ji do zbytkových tříd. Nevím si stím rady snažil jsem se prostudovat příklady které se zde řešili a pořad nevím. Díky za odpověď
↑ randyram:Tak zacnime postupne, najprv je treba aby si rozumel, co je to za relaciu. Takze - napis mi aspon 3 cisla ktore su v relacii s cislom 5.
↑ vlado_bb: Tak ja si myslím ,že když mam relaci tudíž to je v nějakém vztahu s množinou což jsem usoudil že muže být s množinou lichých čísel .

Stejná otázka i na číslo 7. Já myslím, že totiž ani 3, ani 7 není v relaci s 5, protože po dělení ani jednoho z nich čtyřmi nedostanu stejný zbytek jako po dělení pětky čtyřmi.
↑ vlado_bb: Ted jsem zmatenej :) jestli to chápu tak kdyz vydelim 5 čtyřma vyjde mi zbytek 1,25 takže mam hledat čísla která mají zbytek 1,25 ?
↑ randyram:Delenie so zvyskom si mal na zakladnej skole, spomen si, ako ste to robili. Ak vydelim 5 styrmi, zvysok je jedna. Podobne pri cislach 9, 13, 17, 21, atd, takze sme na dobrej ceste. Takze uz je asi jasne, ktore dvojice cisel su navzajom v relacii. No a my mame ukazat, ze tato relacia je ekvivalencia. To znamena, ze musi mat tri vlastnosti - vies ake???
↑ randyram:Super. Najlahsie je to ako obycajne s reflexivnostou, skusis? Co treba dokazat?
↑ vlado_bb: tak kdyby to bylo číselně bylo by to lehké. Reflexivnost je že (např. X) je X v relaci také z X. a u dělitelnosti reflexivnost platí protože číslo je dělitelné samo sebou.
↑ randyram:Asi sa celkom nerozumieme. Relacia
je na mnozine
reflexivna, ak ..... ako ste to mali definovane?
Chvilu budem mimo, ozvem sa ti este vecer, ak bude treba.

No jo no - zbytek holt není podíl, no :-).
↑ Sergejevicz: R- (5,5)
S- (5,9),(9,5)
T- (5,9) ,(9,13),(5,13)
takže je to relace ekvivalence.
↑ randyram:No, ak ti to uz je jasne, tak v poriadku, dufam ze chapes, ze to, co uvadzas, su konkretne priklady a nie dokaz.
↑ vlado_bb:No chápu to na konkretních číslech ale všeobecně nevim jak to napsat potreboval bych stím poradit
↑ randyram:Ak je to este aktualne, velmi by pomohlo, keby si prisiel na jednu vec - cisla
su v relacii (tej nasej, o ktorej je tato uloha), prave vtedy, ked ich rozdiel
je .... aky?
↑ randyram:Presne tak. Teraz uz bude dokaz jednoduchy. Ja skusim reflexivitu, ty skus symetriu. Relaciu z ulohy oznacime ako
.
Reflexivita: Nech
. Chceme dokazat, ze
. To je ale ekvivalentne so skutocnostou, ze
je delitelne styrmi. Lenze
a nula delitelna styrmi je. Tym sme ukazali, ze
je reflexivna.
Tak teraz ty, symetria:
↑ randyram:Podobne ako som ja dokazal reflexivitu, vyuzi to, ze
je ekvivalentne tomu, ze
je delitelne styrmi.