Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj vysvětlil by mi někdo prosím tento příklad proč výsledek je x+2y=0 a ne x+2y+c=0 ??
Příklad zní:
V rovině je dána přímka q:y=2x-1.Zapište obecnou rovnici přímky p která prochází bodem O a je kolmá k přímce q
Děkuji moc předem
Ahoj,
Takže obecna rovnice se dělá pomocí normalového vektoru. Z přímky je normalmovy vektor
. Ty hledáš přímku ktera je kolma na primku q. Takže z normalovyho vektoru udělaš směrovy. Takže už mame kolmou přimku.
. Ted víš že má procházet
Takže dosadíš bod za
a
,
=>
Takže ta přímka bude což je lepší zapsat jen jako
↑ Iruska:
Protože uvedená přímka prochází počátkem.
Má-li přímka ax + by + c = 0 procházet počátkem (bodem [0,0]), pak musí být splněna rovnice
a*0 + b*0 + c = 0, tuto lze splnit jen při c = 0.
Já jsem dělala normálový vektor že jsem si y převedla na druhou stranu a vzniklo mi 0=2x-y-1 a pak mi vyšel normálový (2,-1) v dalším řádku už by to tak odpovídalo protože směrový je (2,1).Jen se ptám kvůli tomu,abych popř.věděla,že to dělám špatně:) Jinak děkuji moc za vysvětlení
lámu si už 3 hod.hlavu nad tímto příkladem a nevím jak na to:
Napište obec.rovnici přímky,která prochází průsečíkem přímek o rovn. x+y-3=0 a x-y-7=0 a je rovn.s přímkou x=3-t,y=5+4t a výsledek má být 4x+y+3=0
ale ať počítám,jak počítám,tak nevím jak přišli k té trojce :(
↑ zdenek1:
děkuji a mohu se zeptat,jaký je správný výsledek mi vyšlo 4x+y-18=0