Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 01. 2015 20:14

JosefR
Zelenáč
Škola: Gymnázium Nad Štolou
Pozice: Student
Reputace:   

Ethanol (+ reakce)

Dobrý den,

nerozumím tvorbě rovnic (reakcí; co s čim reaguje a co vzniká). Proto bych se chtěl obrátit na vás a poprosit vás, zda byste mi ze zadání nepomohli vytvořit rovnici. Děkuji, moc. :)

Zadání:

#2 18. 01. 2015 22:01 — Editoval O.o (18. 01. 2015 22:01)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Ethanol (+ reakce)

↑ JosefR:

Ahoj,

a/ mas zjistit horlavost ethanolu, tedy v reakci musi jako reaktant vystupovat ethanol
b/ kdyz se rekne horeni, tak se tu tim mysli reakce s kyslikem
c/ v zadani ti rikaji, ze ma jako jeden z produktu vzniknout voda (hori to, takze je tam vyssi teplota, proto para)
d/ zbyva ti uz jen jeden produkt, s touhle informaci bys uz mel dat co to je dohromady sam.

Dej vedet, jak jsi dal reakci dohromady, v kazdem pripade napis, jak jsi ji sestavil. Minimalne tri molekuly (z a/, b/, c/) uz vis, kam patri, tak to sem soupni a tu ctvrtou uz bys mel dat dohromady.

#3 18. 01. 2015 22:08

JosefR
Zelenáč
Reputace:   

↑ O.o:
Opravdu nic nevím o tom, jak se to dělá...ale zkusím. $C_{2}H_{5} + O_{2} \Rightarrow C_{2}H_{3}OH +   H_{2_{}}O$ ?

#4 18. 01. 2015 22:40

O.o
Veterán

↑ JosefR:

Neni potreba toho moc umet z chemie, tak jen pro jistotu uvedu veci, co by meli byt evidentni. Na leve strane rovnice by meli byt pouze reaktanty a na prave pouze produkty. V a/ jsem psal, ze ethanol hori jako reaktant, u tebe je ethanol jak o produkt (proc?).

Jen doplnim, ze horenim ti tu vznika oxid uhlicity a voda (to jsou jedine produkty, ktere v tve reakci dostanes).

#5 18. 01. 2015 22:57

JosefR
Zelenáč
Reputace:   

↑ O.o:

Netušim... :(. Já tu chemii opravdu neumim. Musim to ale udělat, abych nedostal za 5. Já totiž chci v budoucnu studovat obor, který nemá nic společnýho s chemií. Gymnázium je nicméně gymnázium. Takže ethanol nyní bude na pravo. Stále ale nevim, co mám kam dát.

#6 18. 01. 2015 23:28

O.o
Veterán

↑ JosefR:

Uz poctvrte si ctu svoje prispevky, jestli jsem nekde neudelal chybu, ale ne, jeste jednou se zeptam proc dava stale ethanol vpravo?

No jinak kdyz si prectes muj prvni prispevek a predposledni (#4), tak uz jsem ti napsal co vse v tvoji reakci vystupuje, ty to mas jen napsat na papir nebo lepe sem an forum ve spravnem poradi (i to jsem ti napsal uz v prvnim prispevku), tak kde je problem? Jeste jednou sem napis svoji rovnici, kterou ted davas dohromady s tim, co jsem ti napsal (znalost chemie jsem ti tu dal ja, ty uz to jen mas opsat, tak se snaz a ukaz jak jsi to dal dohromady ;-)).

Zápatí